Hoe ziet een intake bij Blauwe Maan eruit?

Het zoeken van hulp na seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag kan een grote stap zijn. Misschien voel je je schuldig, schaam je je of ben je bang om niet geloofd te worden. Wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt om contact met ons op te nemen, is het prettig om te weten wat je kunt verwachten. In deze blog beantwoorden we daarom de vraag: hoe ziet een intake bij Blauwe Maan eruit?

Blauwe Maan is een veilige plek waar je (anoniem) over je ervaringen kunt praten. Om contact op te nemen heb je geen verwijzing nodig. Het eerste contact kan op verschillende manieren plaatsvinden. Je kunt ons via e-mail of chat benaderen, het contactformulier op de website invullen of de hulplijn bellen. In alle gevallen krijg je direct contact met een deskundige hulpverlener. Je hoeft niet eerst jouw verhaal te doen aan een telefoniste of secretaresse. Sterker nog: als je dat niet wilt, hoef je helemaal niet uit te leggen waarvoor je contact opneemt. Onze hulpverlener plant een intake voor jou met één van onze medewerkers. Deze medewerker blijft in principe gedurende het gehele traject jouw contactpersoon.

Het intakegesprek
In het intakegesprek geven we je informatie over Blauwe Maan, bijvoorbeeld over onze werkwijze en de manier waarop we jouw privacy waarborgen. We bespreken de mogelijkheden voor hulpverlening: individueel en/of in een groep. Tot slot proberen we jouw hulpvraag helder te krijgen om samen te bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen. Dit doen we met behulp van een intakeformulier en een scorelijst. Hierop kun je op verschillende levensgebieden scoren of je klachten of problemen hebt. De formulieren zijn bedoeld als hulpmiddel: het is niet verplicht om deze in te vullen. Een andere optie is een open gesprek, waarbij jij jouw verhaal kunt doen. Jij hebt de regie. Of je nu gedetailleerd wilt vertellen over wat je is overkomen of niet: het is allemaal oké. Ook kan het zijn dat je tijdens het intakegesprek (nog) niet over het misbruik wil praten.

Aan de slag
Na het intakegesprek maken we een persoonlijk plan van aanpak voor onze begeleiding. Dit doen we samen met jou en helemaal op maat: afgestemd op jouw situatie. Blauwe Maan kan je op verschillende manieren helpen na seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag. We richten ons vooral op verwerking, het bieden van steun, informatie en advies. Misschien wil je simpelweg praten over wat er is gebeurd, vragen stellen of leren je grenzen te ervaren en aan te geven. In andere gevallen kan hulp nodig zijn bij gesprekken met je partner, familie of de dader of ondersteuning bij het doen van aangifte. Jij bepaalt wat jij nodig hebt. In het plan beschrijven we waaraan je precies wilt werken en hoe we dit gaan aanpakken. Niets staat vast: indien nodig stellen we het plan bij. We bieden hulp zolang jij die nodig hebt. En na afloop van de hulpverlening mag je altijd opnieuw contact opnemen.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747