Wat betekent Blauwe Maan eigenlijk?

Wat betekent ‘Blauwe Maan’ eigenlijk?

We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond ‘bijzonder’ wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor. Op een gemiddeld mensenleven is dat vrij regelmatig en dus minder bijzonder dan je in eerste instantie zou denken.

Het kan iedereen gebeuren
Datzelfde geldt voor onvrijwillige seks en misbruik. In de meeste culturen is het thema nog steeds een enorm taboe. En omdat het nauwelijks bespreekbaar is, met name niet voor slachtoffers, zijn veel mensen geneigd te denken: ‘ver-van-mijn-bed’ of ‘zoiets overkomt mij / mijn naasten niet’.  Echter, in de praktijk komt het vrij regelmatig voor. Best vaak zelfs. Bovendien is in veruit de meeste gevallen de dader een familielid of bekende van het slachtoffer. Het kan, met andere woorden, iedereen gebeuren.

Je staat niet alleen
Daarom verwijst onze naam vooral ook naar de eerste regel van ‘Blue Moon’ – de evergreen uit 1934, later vertolkt door onder meer Billie Holiday en Bob Dylan – die luidt: “Blue moon, you saw me standing alone.” Bij Blauwe Maan weten we hoe ingrijpend de impact van onvrijwillige seks en misbruik kan zijn. Naast allerlei psychische en lichamelijke klachten, kan het je in een sociaal isolement plaatsen.

Wij bieden slachtoffers (en hun naasten) dan ook de kans om lotgenoten te ontmoeten, omdat het uitwisselen van ervaringen helpt bij het verwerkingsproces. Daarbij werken we al bijna 30 jaar met een team van professionele hulpverleners en vrijwilligers, waarvan een aantal zelf ervaring heeft met seksueel misbruik. Zij begrijpen precies wat jij voelt en bedoelt.
Wat er ook gebeurd is: je staat niet alleen. Dát maakt Blauwe Maan zo bijzonder.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747