Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag: misschien vraag jij het je ook af?
Sinds de #metoo beweging van zich heeft laten horen, is seksueel grensoverschrijdend gedrag een actueler thema dan ooit. Wanneer kan iemands gedrag of opmerking wel en wanneer is de grens bereikt? En welke grens: de algemene grens of jouw grens? Immers, wat voor de één onschuldig is, kan een ander kwetsen of pijn doen, geestelijk of lichamelijk. In deze blog leggen we uit wat de term seksueel grensoverschrijdend gedrag inhoudt en wanneer iemand op seksueel vlak daadwerkelijk zijn of haar boekje te buiten gaat.


Wederzijdse toestemming
Er is sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag als één van de partijen niet instemt met de uitlatingen of handelingen van de ander. Dit kan een seksistisch getinte uitspraak, betasting of aanranding zijn. Als je seksuele handelingen moet verrichten waar je niet achter staat, geef dit dan direct aan.
Als de ander weigert jouw keuze te accepteren en jou de seksuele handeling laat voort zetten, blijft betasten of seksistische uitlatingen blijft doen, dan is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag.


Vrijwilligheid
Een aspect dat nauw verbonden is met de wederzijdse toestemming, is vrijwilligheid. Als er sprake is van beloning, dwang, misleiding of druk, dan is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat kan fysiek of niet-fysiek zijn. Iemand drogeren is een voorbeeld van fysieke onderdrukking. De gedrogeerde persoon is dan niet bij volle bewustzijn en maakt keuzes die hij of zij niet wil. Chantage is een andere, niet-fysieke vorm van dwang.
Bij iedere vorm van dwang gaat het om situaties waarin het slachtoffer niet kan weigeren. Dat geldt dus ook bij het maken, sturen of verspreiden van ongewenste pornografische foto’s of berichten.


Gelijkwaardigheid
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is ook aan de orde als er sprake is van ongelijkwaardigheid, bijvoorbeeld door een machtsverhouding. Een baas en een werknemer, een leraar en een leerling of iemand met een verstandelijke beperking tegenover iemand die geestelijk gezond is.
Als deze machtsverhouding op enige seksueel georiënteerde wijze misbruikt wordt, dan is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag.


Gedrag dat past bij jouw leeftijd
Naarmate je ouder wordt, leer je meer over seks en raak je er meer ervaren mee. Een jong persoon is onwetend en heeft het recht om op een normaal tempo zijn of haar seksleven te ontwikkelen. Loverboys maken hier misbruik van. Ze spelen in op de onzekerheid en onwetendheid van jonge meisjes.
Pedofilie is een voorbeeld waarbij de leeftijden dusdanig ver uit elkaar liggen, dat er geen sprake meer is van een gezonde verhouding.
Als je het idee hebt dat er zich situaties voordoen die niet bij jouw leeftijd passen, kan er sprake zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit hoeft niet altijd fysiek te zijn. Het kan ook dat iemand jou lichaamsdelen of beelden laat zien waar jij, gezien je leeftijd, geen behoefte aan hebt.


Gedrag dat past bij de situatie
Een seksuele handeling kan in een privésituatie prettig zijn, maar in het bijzijn van anderen onprettig aanvoelen. Zo’n ervaring is voor iedereen anders.
Het komt erop neer dat iedere vorm van seks altijd prettig en geruststellend moet aanvoelen.
Als jij liever niet wil dat iemand je zoent of intiem vastpakt in een bepaalde situatie, geef je dit aan. Dit kan zijn bijvoorbeeld zijn tijdens het uitgaan, in het openbaar vervoer, tijdens het werk, op school of op straat.


Respect voor jezelf
Seks hoort een verrijking te zijn van je leven en je een prettig gevoel te geven. Op het moment dat je een gevoel ervaart dat niet prettig is, moet je dat aangeven. Het is jouw geest en lichaam en dat moet ieder ander respecteren.
Elke vorm die het zelfrespect onder druk zet, kan een vorm van seksuele grensoverschrijding zijn.


Blauwe Maan
Heb jij te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag of wil je weten of iemand bij jou de grens is overgegaan? Onze deskundige hulpverleners staan voor je klaar met een luisterend oor en een deskundig advies. Ze helpen jou op een manier waar jij je prettig bij voelt.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747