Lotgenotencontact en -groepen bij Blauwe Maan

Heb je te maken (gehad) met seksueel geweld, seksueel misbruik of seksuele grensoverschrijding, dan kan het fijn zijn om professionele hulp te zoeken. Dat kan je namelijk helpen bij het herstellen van de gevolgen van seksueel misbruik. Maar soms is het ook juist prettig om te praten met lotgenoten. Ook dan kun je bij Blauwe Maan terecht. Blauwe maan brengt lotgenoten van seksueel misbruik met elkaar in contact.

Maar ik had het toch kunnen voorkomen? Wat als niemand me gelooft? En ik kan mijn problemen best goed voor de buitenwereld verbergen? Allemaal mogelijke vragen die door het hoofd van een misbruikte man, vrouw of jongere kunnen spoken. Want mensen die in hun leven zijn misbruikt, vinden het vaak moeilijk om erover te praten en blijven lang met hun ervaring rondlopen voordat ze professionele hulp inschakelen. Terwijl dat praten juist zo belangrijk is voor verwerking en herstel.

Eenzaamheid
Misschien schaam je je voor wat er in het verleden is gebeurd. Voel je je schuldig. Of denk je dat niemand je gelooft. Veel mensen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld, seksueel misbruik of seksuele grensoverschrijding kampen met deze gevoelens. Dat roept vaak een gevoel van eenzaamheid op. Daarom is het goed om je te realiseren dat je niet alleen staat. Praten met lotgenoten in een veilige omgeving, kan dat gevoel van eenzaamheid verminderen.

Lotgenotencontact- en groepen
Praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij, kan jou helpen omgaan met de gevolgen van het misbruik. Bijvoorbeeld omdat je steun bij elkaar vindt. Of het herkenning, erkenning of begrip oproept. Bij lotgenotencontact deel je ervaringen met elkaar. Omdat de ander weet wat het is om seksueel misbruikt te zijn, voel jij je misschien meer op je gemak om jouw ervaringen te delen.

Bij Blauwe Maan zijn er verschillende vormen van lotgenotencontact. Zo kan het lotgenotencontact een-op-een tussen twee cliënten, en eventueel een hulpverlener (of meerdere hulpverleners), plaatsvinden. Een cliënt spreekt dan met een andere cliënt die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt. Maar het kan ook zijn dat een cliënt ervaring heeft met een bepaalde therapie of behandeling en daarover vertelt aan een andere cliënt.
Daarnaast is er een programma voor een lotgenotengroep. Dan spreken meerdere cliënten elkaar tijdens verschillende bijeenkomsten over hun ervaringen.

Hoe ziet een lotgenotengroep eruit bij Blauwe Maan?
Vrouwen, mannen en gemengd: een lotgenotengroep bij Blauwe Maan kan diverse samenstellingen hebben. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen en de behoefte van de deelnemers, maken wij een goede samenstelling. In twaalf bijeenkomsten van twee uur én een laatste terugkombijeenkomst, bespreekt de groep verschillende vaste thema’s. Bijvoorbeeld:

  • Schuld en schaamte;
  • Zelfbeeld;
  • Grenzen voelen en aangeven;
  • Omgaan met emoties;
  • Overlevingsgedrag;
  • Het delen van je eigen verhaal;
  • Vertrouwen;
  • Veiligheid

Afhankelijk van de samenstelling van de groep, wordt de focus op de thema’s aangepast. Zo sluiten de bijeenkomsten zo goed mogelijk aan bij de ervaringen van de deelnemers.

Hulpverlening na seksueel misbruik
De professionals van Blauwe Maan bieden jou altijd een luisterend oor, onafhankelijk van jouw probleem. Je hebt ook geen doorverwijzing nodig, hoeft geen aangifte te doen en je houdt zelf altijd de regie over het hulpverleningsproces. Denk jij dat jij in jouw verwerkingsproces baat hebt bij lotgenotencontact of een lotgenotengroep of wil je graag praten met een professional? Neem contact op via onze website, bel onze hulplijn via 013-5437501, stuur een mail naar info@blauwemaan.nl of gebruik onze chatfunctie. Dat kan ook anoniem.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747