Slachtoffer van seksueel geweld: mannen aan het woord

Dat ook jongens en mannen slachtoffer kunnen worden van seksueel geweld is anno 2023 nog steeds een taboe. Feit is echter, dat maar liefst een op de vijf jongens/mannen ooit te maken krijgt met een vorm van seksueel geweld. De impact daarvan is net zo groot, zo niet groter dan bij vrouwelijke lotgenoten. Dat laatste ondervond ook John: “Pas toen ik stopte met die drugs, brak er iets in mij en ben ik erover gaan praten.”

Veel mensen hebben nog steeds het stereotype beeld dat mannen plegers zijn, geen slachtoffers. Dit onjuiste beeld zorgt ervoor dat mannen die seksueel geweld meemaken, meer schaamte en schuldgevoelens ervaren dan vrouwelijke slachtoffers. Dat maakt het ook moeilijk(er) voor hen om hulp te zoeken, waardoor jongens en mannen vaak meer kans hebben op het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis dan vrouwen.

Feiten en cijfers over seksueel geweld bij jongens en mannen
– Een op de vijf jongens en mannen heeft ooit een nare seksuele ervaring meegemaakt.
– Een op de vijf jongens en mannen die te maken krijgen met een nare seksuele ervaring zoekt  hulp.
– Een op de drie mannelijke slachtoffers heeft nooit over het misbruik gesproken.
– Bijna de helft van de mannelijke slachtoffers ervaart psychische, seksuele of relationele problemen

Waarom zoeken zo weinig mannen hulp na seksueel geweld?
Dat slechts zo weinig jongens en mannen hulp zoeken of überhaupt over hun ervaring durven te praten, heeft alles te maken met schaamte- en schuldgevoelens. En met de angst om niet geloofd te worden. Ook ontstaat er vaak verwarring over de eigen lichamelijke reactie tijdens het misbruik. Veel jongens en mannen krijgen een erectie en komen klaar. Maar dat zegt helemaal niets over opwinding of toestemming – het is een lichamelijke reactie op de spanning, waarop je zelf geen invloed hebt – maar zoiets kan grote vragen oproepen. Vond ik het dan tóch lekker? Wilde ik het dan wél? Verwarring over de eigen seksuele identiteit (als de pleger ook een man is) speelt ook een belangrijke rol. Ruim de helft van de mannen twijfelt daarover na zo’n ervaring.

Hardnekkige mythes rondom seksueel geweld bij jongens en mannen
Al die twijfels, angsten, schuld en schaamte van mannelijke slachtoffers zijn terug te voeren op een aantal hardnekkige mythes, zoals:
– Mannen kunnen geen slachtoffer zijn want slachtoffers worden gezien als kwetsbaar en de maatschappij verwacht dat mannen sterk zijn.
– Mannen kunnen altijd terugvechten.
– Als mannen seksueel misbruikt worden is dat meer hun eigen schuld dan wanneer vrouwen seksueel misbruikt worden.
– Als mannen slachtoffer worden van seksueel geweld, hebben zij er niet veel last van of vinden ze het zelfs fijn.

Hoogste tijd dat we als maatschappij deze vooroordelen en stigma’s loslaten. Want seksueel misbruik komt overal voor, vaker dan je denkt, het kan dan ook iedereen overkomen.

“Het besef je dat je niet alleen staat”
John (53) werd als 8-jarige ernstig seksueel misbruikt en durfde daar jarenlang met niemand over te praten: “Ben toen het gebeurd was eerst naar mijn moeder gegaan, die me niet geloofde. Vanaf dat moment heb ik mijn verhaal nooit meer aan iemand verteld.” John raakte daardoor steeds verder in de problemen. Hij werd steeds agressiever werd, ging drugs gebruiken en kwam uiteindelijk ook in aanraking kwam met justitie. “Pas toen ik stopte met die drugs, brak er iets in mij en ben ik erover gaan praten. En dankzij de hulp van Blauwe Maan ben ik weer op een goed spoor terecht gekomen. Zij weten zij precies wat je bedoelt en voelt. Ik kwam er ook in contact met lotgenoten. Echt een lifechanger. Het besef dat je niet alleen staat. En dat het nooit te laat is om hulp te zoeken.”

Bronnen:

https://centrumseksueelgeweld.nl/mannen/

Mannen worstelen vaak in eenzaamheid na misbruikervaring: ‘Mijn hulpverlener heeft me gered’ | Deze verhalen mag je niet missen | AD.nl

www.blauwemaan.nl

 

 

 

 

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747