Jaarverslag 2022: opnieuw drukke tijden bij Blauwe Maan

  11 mei 2023

Tilburg – Na twee coronajaren, stond 2022 voor Blauwe Maan vooral in het teken van van ‘terug naar normaal’: er kon weer op locatie hulp worden geboden. Maar goed ook, het was immers tevens het jaar van The Voice en diverse andere misbruikschandalen in de media. Elke keer triggert dit mensen, die zelf seksueel geweld hebben meegemaakt, om hulp te zoeken, een luisterend oor of een lotgenoot.

Dankzij #MeToo is er een maatschappelijke doorbraak in gang gezet. Steeds meer slachtoffers durven met hun ervaring naar buiten te komen. Saskia van Hees, directeur Blauwe Maan: “In de media en daarbuiten is er steeds meer aandacht voor het thema en dat is goed nieuws. Wij zien dagelijks het effect hiervan en er zit al sinds een paar jaar een stijgende lijn in. Maar we zijn er nog lang niet.”

Keerzijde
Want er is ook een keerzijde. Centrum Seksueel Geweld schat dat er in Nederland jaarlijks maar liefst 100.000 slachtoffers van seksueel geweld zijn. 59 procent van die slachtoffers maakt geen melding bij de politie en van de slachtoffers die dat wel doen, doet 50 procent alsnog geen aangifte. Uit gevoelens van schuld en schaamte, omdat de dader een familielid of bekende is van het slachtoffer of omdat er te weinig bewijslast is. Uiteindelijk komt slechts 6,5 procent van de zedenzaken uiteindelijk voor de rechter.

Bezoek commissie Hamer
Van Hees: “Dat zijn keiharde feiten waar we niet omheen kunnen; we zien nog steeds hooguit het topje van de ijsberg. Echter, met de nieuwe zedenwet die er aan zit te komen, gaan we mogelijk een forse stijging zien van het aantal meldingen. Al die mensen hebben recht op – en verdienen – laagdrempelige, deskundige hulp. Daarom gunnen wij elke regio in Nederland een Blauwe Maan. Zeker gezien de huidige wachtlijsten in de zorg. Een en ander hebben wij samen met de wethouders van Tilburg en Breda, in een bezoek aan Mw. Mariëtte Hamer  (regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld) onder de aandacht gebracht.”

Dichterbij huis
Na het schandaal rond The Voice of Holland boog Nederland zich vorig jaar vooral over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Terwijl seksueel misbruik doorgaans dichterbij huis plaats vindt. Van Hees: “Veel mensen denken bij een verkrachting nog steeds aan de spreekwoordelijke ‘vieze, enge man in de bosjes’. Maar uit onderzoek weten we dat de pleger in veruit de meeste gevallen een familie- of gezinslid is. Hoogste tijd dat mensen zich dat gaan realiseren.”

Meer weten? Jaarverslag Blauwe Maan 2022

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747