Praten over seksueel misbruik: zo doe je dat!

Blauwe Maan maakt seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar. Alleen door erover te praten immers, kan dit in de toekomst worden voorkomen. Maar hoe weet je wanneer iemand in jouw omgeving dit heeft meegemaakt? En belangrijker nog: hoe ga je het gesprek aan?

Wat is seksueel misbruik/grensoverschrijdend gedrag?
. Seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat over elke vorm van seksueel getint gedrag die voor een ander ongewenst is.
. De term seksueel geweld wordt gebruikt als er sprake is van lichamelijke of mentale dwang of drogering.
. Seksueel misbruik wordt gebruikt bij elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij sprake is van ongelijkwaardigheid, leeftijds-, sekse- of machtsverschil.
. Seksueel misbruik bij kinderen wordt ook seksuele kindermishandeling genoemd.

Gevolgen van seksueel grensoverschrijdende ervaringen
De impact van een seksueel grensoverschrijdende ervaring is vaak enorm. Naast lichamelijke klachten kunnen er ook psychische problemen ontstaan. Zoals bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, vermijdingsgedrag, psychosomatische klachten, chronische PTSS en wantrouwen tegenover anderen. Ook automutilatie, seksuele problemen en herhaald slachtofferschap komen vaker voor. Daarom is het belangrijk de signalen te herkennen en het gesprek aan te durven gaan.

Zo herken je de signalen
Het is allereerst belangrijk om te onthouden dat seksueel misbruik overal voorkomt, ongeacht cultuur , regio, religie, levensbeschouwing of gender. Het kan dus iedereen overkomen en komt daarbij vaker voor dan de meeste mensen denken.Merk je bij iemand in je omgeving dat hij of zij zich anders gedraagt dan normaal? Dan kan er sprake zijn van een nare ervaring met grensoverschrijdend gedrag. Als iemand zich afzondert of juist erg druk is, agressief wordt, meer middelen gaat gebruiken of uitvalt op school of op het werk, kan dat een signaal zijn. Maar denk ook aan stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, medisch onverklaarbare klachten, slaap- of eetproblemen en angsten (in het donker of voor aanrakingen). Ook seksuele of relationele problemen kunnen wijzen op een grensoverschrijdende ervaring. Mogelijk heeft iemand een afkeer van of juist veel interesse in seks of problemen met grenzen aangeven in je relatie. Ook lichamelijke signalen, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen of verwondingen/beschadigingen in en rond de geslachtsdelen kunnen wijzen op een grensoverschrijdende ervaring.

Wees zorgvuldig, veilig en open
Heb je vermoedens van seksueel misbruik bij iemand in jouw omgeving? Ga hier vooral zorgvuldig mee om. Slachtoffers ervaren vaak schuld- en schaamtegevoelens en daardoor vinden ze het lastig om erover te praten. Zorg voor een veilige sfeer en begin met algemene vragen, zoals: ‘Is er iets gebeurd waardoor je je niet fijn voelt, recent of in het verleden?’ Reageer zonder oordeel, zodat je geen schuldgevoel creëert of versterkt. Wees altijd tot steun en wees open: zet geen stappen zonder dat diegene hier van weet.

Blauwe Maan helpt: je staat niet alleen!
Praten helpt ook om het misbruik te verwerken. Heb jij te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag? Of iemand in jouw omgeving? En kom je er alleen niet uit?  Neem dan contact op met Blauwe Maan. Niet alleen slachtoffers kunnen bij ons terecht, ook partners, ouders of andere familieleden zijn welkom. Gratis en zonder doorverwijzing. Naast persoonlijke hulp op locatie, kun je bij ons terecht voor telefonische hulp en voor hulp via e-mail of chat.
Als je wilt, heb je bij Blauwe Maan ook de kans om lotgenoten te ontmoeten. Want je bent niet de enige, je staat hier nooit alleen.

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

Doneren



IBAN: NL59 INGB 0004425747