Groepshulpverlening bij Blauwe Maan

Samen sta je sterker. Daarom kun je naast individuele hulpverlening ook terecht voor groepshulpverlening bij Blauwe Maan. Bij deze vorm van hulpverlening kom je in contact met lotgenoten. Dit helpt niet alleen om de gebeurtenissen te verwerken en om te gaan met de gevolgen, maar ook om te ervaren dat je niet alleen staat. Daarnaast is het mogelijk om trainingen te volgen met lotgenoten.

Praten over seksueel misbruik is moeilijk. Misschien schaam je je, voel je je schuldig of heb je andere gevoelens waarvan je je afvraagt of deze ‘normaal’ zijn. Tijdens onze groepshulpverlening kun je hierover praten met lotgenoten. Dit is vaak een stuk gemakkelijker dan over je ervaringen vertellen aan mensen die geen soortgelijke ervaring hebben. Met lotgenoten kun je ervaringen uitwisselen en je kunt elkaar een luisterend oor bieden. Dit zorgt voor erkenning en herkenning en draagt bij aan het verwerkingsproces.

Groepshulpverlening in een lotgenotengroep
Blauwe Maan biedt verschillende soorten lotgenotengroepen voor wie zelf te maken heeft gehad met seksueel misbruik:

  • voor meiden (16-30 jaar)
  • voor vrouwen
  • voor mannen
  • gemengde groepen

Tijdens de bijeenkomsten behandelen we verschillende thema’s, zoals schuld en schaamte, relaties en intimiteit, grenzen stellen en opkomen voor jezelf. Naast opdrachten en oefeningen is er ruimte voor eigen inbreng. De groepen bestaan gemiddeld uit acht deelnemers. Ook zijn er twee begeleiders van Blauwe Maan aanwezig.

We organiseren ook lotgenotengroepen voor ouders, partners en andere familieleden.

Trainingen
Wil je niet zozeer praten over je ervaring met seksueel misbruik, maar lijkt het je wel fijn om samen met lotgenoten een training te volgen? Dan zijn de trainingen Boost je zelfbeeld en Mindfulness misschien iets voor jou.

Boost je zelfbeeld
Voel je je vaak onzeker, kwetsbaar en niets waard? Dan is de kans groot dat je last hebt van een negatief zelfbeeld. In dit geval ben je (te) kritisch naar jezelf en vergroot je je ‘mislukkingen’ uit zonder oog te hebben voor successen. Onze training Boost je zelfbeeld kan je helpen dit te veranderen. Tijdens de training leer je tijdens de bijeenkomsten en thuis stilstaan bij de manier waarop je naar jezelf kijkt, patronen van negatief denken doorbreken en kom je positiever en krachtiger in het leven te staan.

Mindfulness
Mindfulness betekent: je volledig bewust zijn van wat je ervaart. Je gaat jouw gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving opmerken, zonder te oordelen of iets goed of fout is. Door (negatieve) gedachten en gevoelens te zien als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten, kun je hier makkelijker afstand van nemen, automatische patronen te herkennen en doorbreken. Binnen Blauwe Maan bieden we een acht-weekse Mindfulness-training aan.

Lotgenotencontact zonder groepshulpverlening
Wil je geen groepshulpverlening, maar wel praten met een lotgenoot? Dan kunnen we je in contact brengen met iemand die hetzelfde als jij heeft meegemaakt. Vaak is dit een prettige combinatie met individuele hulpverlening.

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747