Els, hulpverlener bij Blauwe Maan: ‘Het is een levensmissie’

Els Coenen werkt al 16 jaar als hulpverlener bij Blauwe Maan: “Toen ik begon met deze baan heb ik erg getwijfeld. Ik vond de problematiek zwaar en maatschappelijk gezien was het onderwerp nog een groot taboe. Uiteindelijk ben ik gebleven en heb er geen moment spijt van gehad.”

Terugwinnen van vertrouwen
Blauwe Maan werkt al dertig jaar met slachtoffers van seksueel misbruik. Ook hun naasten (familie/partner) kunnen er terecht voor ondersteuning. Els: “De impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag is doorgaans enorm. De gevolgen en problemen die eruit voortvloeien, dragen mensen vaak levenslang met zich mee. Wij ondersteunen slachtoffers bij het verwerken van wat ze hebben meegemaakt en helpen hen met het terugwinnen van vertrouwen. Vertrouwen in de ander en vooral vertrouwen in zichzelf. Door gevoelens van angst, schuld en schaamte zijn de meeste slachtoffers dat namelijk kwijtgeraakt.”

Seksueel misbruik bespreekbaar maken
Naast hulpverlening doet Blauwe Maan ook veel aan kennisdeling en voorlichting, bijvoorbeeld voor (hulp)organisaties en bedrijven. “Blauwe Maan heeft altijd al gestreden om het thema maatschappelijk op de kaart te krijgen. Nu dat – mede door de hele #MeToo beweging – eindelijk (meer) het geval is, blijft het voor veel mensen moeilijk om erover te praten. Dat verbaast me nog steeds, hoe moeilijk het is om in organisaties en bedrijven veiligheid te waarborgen en seksueel grensoverschrijdend gedrag te bespreken met elkaar. Denk dan ook dat er nog een lange weg te gaan is. Voor mij is het een levensmissie om daaraan te kunnen meewerken. Op weg naar een samenleving waarin seksueel geweld simpelweg not done is.”

Het bijzondere van Blauwe Maan
“Wat Blauwe Maan zo bijzonder maakt? Dat mensen zich hier bijzonder op hun gemak voelen. Bij ons hoef je bij binnenkomst dan ook niets uit te leggen, de problematiek is immers meteen helder. Daarbij is ons team van hulpverleners (ervarings)deskundig; wij weten wat iemand voelt en bedoelt. En heel belangrijk: er mág bij ons over het misbruik gepraat worden, maar het hóeft niet. Lang niet altijd bespreken we wat er precies gebeurd is, maar meer hoe er mee omgegaan is en wat de gevolgen voor iemand zijn geweest. Tevens krijg je hier de gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten. Dus je staat hier nooit alleen en krijgt de (h)erkenning die je nodig hebt en verdient. Zonder verwijzing, zonder wachtlijst en zonder kosten. Hoe bijzonder is dat?”

Meer weten? www.blauwemaan.nl

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747