De betekenis van 5 jaar #MeToo

Inmiddels meer dan vijf jaar geleden barstte de #MeToo-beweging los en zorgde voor veel aandacht – en ophef – rondom seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. Ook in Nederland, waar het schandaal rondom The Voice als een bom insloeg. Maar waar staan we nu? Wat heeft #MeToo ons in Nederland opgeleverd?

Belangrijkste ontwikkelingen tot zover:

  • Met name op het gebied van bewustwording is er veel winst behaald.
  • De #MeToo-beweging lijkt daarbij een blijvende verschuiving in de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen teweeg te hebben gebracht.
  • Er wordt binnen de samenleving vaker en gemakkelijker over het thema gepraat.
  • Als slachtoffer heb je minder overtuigingskracht nodig om geloofwaardig te worden geacht.
  • Sinds het schandaal rond TheVoice zijn de pijlen ook meer op de vermeende daders gericht, niet (alleen) op de slachtoffers.
  • Het taboe op online disclosure – het online delen van je eigen misbruikverhaal – is zo goed als verdwenen.

(Bron: slachtofferhulp.nl)

Dat is allemaal heel goed nieuws, zeker voor slachtoffers/survivors. Helaas denkt lang niet iedereen daar zo over. Getuige een breed scala aan negatieve geluiden – in de media en daarbuiten – variërend van “allemaal onzin!” en “die vrouwen zijn zelf schuld!” (victim blaming) tot “nationale verpreutsing!” en “je mag tegenwoordig ook niks meer zeggen!”.

Los daarvan, is het na alle commotie rond The Voice al geruime tijd verdacht stil in medialand. Over de vermeende daders hoor je nauwelijks nog iets. Wel was er nog een vervolg op de spraakmakende uitzending van het BNN/VARA-programma ‘BOOS’. Daarin wordt gesuggereerd dat John de Mol meer wist over het daadwerkelijke aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, dan hij in die eerste uitzending heeft verteld.

Ondanks alle positieve ontwikkelingen lijkt er dus nog best wat winst te behalen in zake bewustwording en machtsverhoudingen. Zeker zolang seksueel geweld niet op iedere  werkvloer – en daarbuiten – gewoon bespreekbaar is. En zolang er nog mensen zijn die seksueel geweld bagatelliseren of het slachtoffer de schuld geven, terwijl daders er doorgaans mee weg blijven komen. Hoe lang nog?

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

Doneren



IBAN: NL59 INGB 0004425747