Werken bij Blauwe Maan: Els

Graag wil ik jullie een inkijkje geven in mijn werk bij Blauwe Maan in Tilburg. We werken met slachtoffers van seksueel misbruik, al dertig jaar nu. In januari 2023 vieren we ons 30-jarig bestaan met een symposium.
Ik werk hier nu 16 jaar als werkbegeleider/hulpverlener. Zoals al mijn collega’s hebben we veel taken om onze organisatie goed draaiend te houden. Onze hoofdtaak is hulpverlening aan vrouwen en mannen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik en daarnaast delen wij onze kennis met hulpverleners van andere organisaties. We werken zowel individueel als met (lot)genotengroepen.

Waarom ben ik dit werk gaan doen? Toen ik begon met deze baan heb ik er erg over getwijfeld. Ik vond de problematiek zwaar, problematisch en maatschappelijk werd het niet gedragen dus er viel veel te doen om dit thema op de agenda te krijgen en te houden. Uiteindelijk ben ik gebleven en heb ik er geen moment spijt van gehad. Het is een levensmissie om te kunnen werken aan het bespreekbaar maken van seksueel misbruik, zowel individueel als in de groepen maar ook bij voorlichtingen die we op aanvraag geven. Het verbaast me nog steeds hoe moeilijk het is om in organisaties en bedrijven veiligheid te waarborgen en seksueel grensoverschrijdend gedrag te bespreken met elkaar. De impact van seksueel overschrijdend gedrag is enorm. Problemen en gevolgen die kunnen ontstaan zijn vaak levenslang. Wij ondersteunen slachtoffers bij de verwerking van wat ze meegemaakt hebben en werken met hen aan herstel van vertrouwen en verbeteren van het zelfbeeld. Dit doen we laagdrempelig; geen verwijzingen, geen wachtlijsten, geen interne doorverwijzingen, op maat en zonder kosten. Door de jaren heen hebben we intern allerlei trainingen gedaan om die hulpverlening zo goed mogelijk vorm te geven. De hulpverleners zijn HBO maatschappelijk werkers en samen met enkele vrijwilligers, stagiaires, directie en ons secretariaat geven we vorm aan Blauwe Maan. Door de jaren heen zie ik dat we groeiend zijn, meer bekendheid hebben en een betere samenwerking met derden hebben. Het blijft echter timmeren aan de weg maar dankzij subsidie van Tilburg, omliggende gemeenten en nu ook West-Brabant, hopen we minder energie te steken in overleven maar onze focus nog beter in te zetten in de hulp die we bieden en in het delen van kennis met anderen. Het gaat er tenslotte om dat we een veiliger maatschappij hebben waarin seksueel misbruik steeds meer not done wordt.

Je zult je wel afvragen wat wij anders doen dan andere hulpverleningsinstanties. Waarom het zo belangrijk is om een organisatie als Blauwe Maan te hebben. Een van de belangrijkste redenen is dat bij aanmelding mensen niet uit hoeven te leggen waarom ze hulp zoeken. Het is meteen helder waar de problematiek om draait. Het feit dat dit, vaak een onbenoembaar thema, meteen onderwerp van gesprek is kan opluchting en rust geven. Er kan over gepraat gaan worden. Lang niet altijd bespreken we wat er precies gebeurd is, maar wel hoe ermee om is gegaan en wat de gevolgen zijn geweest in het dagelijks leven. In het intakegesprek maken we meteen afspraken over de mate waarin hulp nodig is en in het plan van aanpak beschrijven we de manier waarop we dit gaan doen. We hebben een aantal methodieken die ondersteunend zijn. Een van de dingen die mensen benoemen als ze bij Blauwe Maan komen is dat ze op hun gemak zijn, herkenning en erkenning vinden en de opluchting die ze ervaren omdat het bespreekbaar is. Het seksueel misbruik waarmee mensen komen is vaak van langer geleden. Er is dan ook meestal tijd nodig om in goed vertrouwen iets te bespreken wat lange tijd verborgen is gebleven.

Mocht je nog vragen hebben bel of mail ons dan.

Met dank voor het lezen,
Els Coenen, werkbegeleider Blauwe Maan

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747