Ik ben aangerand als kind: hulp bij Blauwe Maan in Midden- en West-Brabant

Heb je vroeger te maken gehad met seksueel misbruik en durf je er niet over te praten? Of weet je niet goed hoe? Blauwe Maan biedt professionele hulp na seksueel misbruik als je ouder bent dan 16 jaar en in Midden- of West-Brabant woont (Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en Breda en Roosendaal e.o.). Zonder verwijzing, zonder wachtlijst, zonder kosten.

Gevolgen van seksueel misbruik
Wanneer ben je aangerand of verkracht? De definities van aanranding en verkrachting zijn wettelijk vastgelegd. Bij verkrachting dringt de dader je lichaam binnen, bij aanranding niet. Het is allebei strafbaar. Als slachtoffer kun je last krijgen van (ernstige) psychische en lichamelijke klachten. Denk aan schuldgevoelens, schaamte, angst en wantrouwen, maar bijvoorbeeld ook hoofdpijn, stress, (zelf)verwondingen en hyperventilatie. Het is dan ook belangrijk om hulp te zoeken.

Nooit te laat om hulp te zoeken
Er is veel moed voor nodig om het hardop te zeggen: ik ben aangerand als kind. Toch is erover praten de eerste stap in de verwerking. Heb je nooit gepraat over de nare seksuele ervaring uit het verleden? Het kan zijn dat je deze hebt verdrongen en op latere leeftijd pas klachten krijgt. Klachten kunnen getriggerd worden door grote veranderingen in je leven, bijvoorbeeld als je zelf kinderen krijgt. Onthoud dat het nooit te laat is om hulp te zoeken. Het maakt bij Blauwe Maan ook niet uit of het misbruik recent of lang geleden plaatsvond. Aan de hand van jouw vragen en wensen maken we samen een plan. Jij krijgt altijd hulp op maat, zodat jij op jouw manier het misbruik een plek kan geven.

Praten over seksueel misbruik als onderdeel van de opvoeding
Ben je aangerand toen je jong was, en heb je ondertussen zelf kinderen? Dan is jouw grootste angst waarschijnlijk dat jouw kind ook slachtoffer wordt van seksueel misbruik. Begin daarom vroeg met het praten over seksualiteit, grenzen en wensen. Is je kind slachtoffer geworden van seksueel misbruik of seksueel geweld? Dan is het belangrijk dat hij of zij hulp krijgt. Mogelijk heb jij zelf ook behoefte aan ondersteuning. Ook ouders/naasten kunnen bij  Blauwe Maan terecht.

Hulp van Blauwe Maan: je staat niet alleen
Blauwe Maan biedt hulp in Midden- en West Brabant als je slachtoffer (16+) bent van onvrijwillige seks, seksueel misbruik of seksueel overschrijdend gedrag. Maar ook als je als ouder of partner hulp nodig hebt, kun je bij ons terecht voor een persoonlijk gesprek op locatie. Bellen, mailen of chatten mag natuurlijk ook altijd. Je staat in ieder geval nooit alleen. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan verwijzen we je graag door naar het Centrum Seksueel Geweld voor de juiste hulp.

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747