‘Ongewenste intimiteit? We hebben het toch zeker niet over een Valentijnskaart!’

Leontine, ex-cliënte van Blauwe Maan, schreef een uitgebreide brief naar de krant, over het fenomeen dickpics en waarom zij dit als pijnlijk ervaart. Lees hier de ietwat ingekorte versie.

‘Dickpic’. Alleen het woord al is wat mij betreft aanstootgevend. We leren kinderen dat je geen neuken zegt en pik, maar vrijen en piemel. Dat is beschaving, dat heet respect. Dickpic daarentegen, heeft een harde, agressieve lading. Zijn er nog mensen die beseffen dat het pijnlijk kan zijn voor vrouwen die slachtoffer zijn (geweest) van seksueel grensoverschrijdend of ander agressief gedrag,  om dit woord de hele dag te horen op tv?

Grenzen aangeven
Ik denk dat er een heleboel vrouwen zijn, die zich hierover niet durven uit te spreken en hun grenzen niet aangeven, omdat ze zich kwetsbaar voelen in hun omgeving. Omdat ze bijvoorbeeld mensen om zich heen hebben die menen “dat het allemaal wel meevalt” of “dat je ook niks meer mag tegenwoordig”. Die vrouwen zijn bang om buiten de groep te vallen of aangevallen te worden. Zij houden hun mond om niet uitgestoten, afgewezen, geridiculiseerd of te sensitief gevonden te worden. En dat is begrijpelijk. Het begint al bij grapjes of bagatellisering van anderen. Welke vrouw staat dan op en zegt: ik vind dit niet leuk en ik zou het vervelend vinden als je zo over mij praat?

Ongewenste seksualiteit
Daarom is het fijn om te merken dat er nu vrouwen én mannen zijn die zeggen: je kunt er ook wat van zeggen als het niet jou, maar een ander betreft. Zo sterk je de slachtoffers en zet je een duidelijke norm neer. En gelukkig zijn er daarom steeds meer mensen die wél durven te zeggen waar het op staat: val een ander niet lastig met je ongewenste seksualiteit! Dat laatste is in mijn ogen een veel betere benaming dan ‘ongewenste intimiteit’. We hebben het immers niet over over een het versturen van een Valentijnskaart, maar over het ongewenst seksueel benaderen van vrouwen.

Geen veilige, lieve ridders
Ik stel dan ook voor dat we mensen gaan leren dat het ieders vrijheid is om niet geconfronteerd te worden met de seksualiteit van een ander, in welke vorm dan ook, als daaraan geen expliciete behoefte is. “Raak mij niet ongevraagd aan”, moet duidelijk genoeg zijn. “Ik ben er niet van gediend met jouw seksuele gevoelens en uitingen in aanraking te komen” ook. Bovendien is het tijd dat vrouwen leren dat mannen (op machtsposities) vaak geen veilige, lieve ridders op witte paarden zijn, maar in potentie aanvallers van de intimiteit en seksualiteit van vrouwen/meer kwetsbaren, totdat ze het tegendeel hebben bewezen.

Veilige wereld
En laten we de daad bij het woord voegen: laten we niet meer pikken dat mensen doen alsof ze beschaafd zijn. Laten we elkaar wijzen op onbeschaafd, ongewenst en ongepast gedrag. Laten we onze grenzen aangeven en die van een ander respecteren. Laten we samen zorgen voor een veilige wereld, waarin we onszelf en elkaar (beter) beschermen tegen machtsmisbruik en seksueel ongepast gedrag. Vooral ook uit solidariteit met hen die zich niet durven of kunnen verweren.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

Doneren



IBAN: NL59 INGB 0004425747