Centrum Seksueel Geweld in West- en Midden-Brabant: bellen bij spoed

De eerste zeven dagen na seksueel misbruik zijn heel belangrijk. Als je metéén hulp zoekt – liefst binnen 72 uur – kun je namelijk het beste geholpen worden. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar als eerste aanspreekpunt rondom seksueel geweld.  

Slachtoffers van seksueel misbruik ervaren vaak veel schuld- en schaamtegevoelens. Dat maakt het moeilijk om aan de bel te trekken als je iets overkomt dat je persoonlijke grens overschrijdt. Dat is begrijpelijk. Tóch is het heel goed om direct een hulplijn in te schakelen en een melding te maken van aanranding of verkrachting.

CSG: snel hulp in eigen regio
Als je via het centrale (nood)nummer – 0800-0188 – contact opneemt met Centrum Seksueel Geweld (CSG), word je direct doorverbonden met het Centrum Seksueel Geweld in jouw eigen regio. In West- en Midden-Brabant is het Centrum Seksueel Geweld gevestigd in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ook slachtoffers in de regio – bijvoorbeeld in Etten-Leur en Roosendaal – kunnen er terecht. Bij een CSG werken artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om jou de zorg te bieden die je nodig hebt.

Denk daarbij aan:

  • Medische hulp
    Er is bij het Centrum Seksueel Geweld een arts beschikbaar, voor onderzoek, behandeling en medische hulp. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je verwondingen hebt opgelopen, of misschien zelfs wel een soa. De arts kan je direct helpen en adviseren.
  • Emotionele steun
    Een aanranding, verkrachting of andere vorm van seksueel misbruik is niet niks. Als je het direct bespreekbaar maakt, krijg je snel de (emotionele) steun en (psychische) hulp die je nodig hebt. En zo kan je psychische klachten op de langere termijn voorkomen.
  • Juridische ondersteuning
    In de periode kort na seksueel misbruik is er nog kans om sporen van de dader te vinden en veilig te stellen. Dat helpt om de dader te vinden en te koppelen aan het misdrijf. Ook kan de politie je helpen met aangifte doen en adviseren over eventuele andere juridische stappen.

Dus, de snelste hulplijn bij een acute noodsituatie na seksueel misbruik is: 0800-0188.

Geen noodsituatie, wel hulp in West-Brabant?
Naast het Centrum Seksueel Geweld zijn er nog meer opties. Blauwe Maan kan je bijvoorbeeld ook heel goed ondersteunen na seksueel misbruik. Wij bieden een veilige plek om je verhaal te doen, een luisterend oor en persoonlijke begeleiding voor mannen en vrouwen vanaf 16 jaar. Iedereen in de regio Breda, Etten-Leur, Roosendaal en de rest van West-Brabant kan bij Blauwe Maan terecht.

Onze ondersteuning is altijd op maat: samen bekijken waar je mee worstelt, waar je aan wilt werken en hoe we dat aanpakken. Jij houdt de regie. We richten ons vooral op verwerking, het bieden van steun, informatie en advies. Voor slachtoffers én hun naasten.

 

 

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747