Aangerand als kind: professionele hulp in West-Brabant

Verwerking begint met communicatie. Hoe moeilijk ook: als je bent aangerand als kind, is erover praten de eerste stap naar verwerking. Zoek iemand die je vertrouwt om te delen wat je dwarszit. Een vriend of vriendin, familielid, of een zorgprofessional. Bij Blauwe Maan – ook actief in West-Brabant – staat er altijd iemand voor je klaar, een hulpverlener en/of ervaringsdeskundige. Dare to ask!

 Misschien weet je niet zo goed hoe je moet omschrijven wat je is overkomen. Wat is aanranding eigenlijk? Was het wel ‘erg genoeg’?

Wanneer ben je aangerand?
Je bent aangerand als je gedwongen bent om de billen, borsten of geslachtsdelen van iemand anders aan te raken, of als iemand jou op een seksuele manier heeft aangeraakt terwijl je dat niet wilde. Aanranding is een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij leeftijds- of machtsverschil is er sprake van seksueel misbruik. En seksueel misbruik van kinderen wordt ook wel seksuele kindermishandeling genoemd.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt in allerlei vormen voor. Kort gezegd omvat het elke vorm van seksueel getint gedrag wat in de beleving van de ontvanger niet gewenst is. Bij Blauwe Maan merken we dat veel slachtoffers het moeilijk vinden om erover te praten. Ze stoppen het weg, verdringen de herinnering. Soms jarenlang. Iedere verkrachting of aanranding is anders, dus ook de gevolgen verschillen. Dat heeft te maken met verschillende factoren, zoals de persoonlijkheid van het slachtoffer, de relatie tussen het slachtoffer en de dader en de aard van het misbruik.

Aangerand als kind: de mogelijke gevolgen
Over het algemeen geldt: hoe jonger je bent als je te maken krijgt met aanranding, verkrachting of een andere vorm van seksueel misbruik of zelfs seksueel geweld, hoe schadelijker de gevolgen zijn. Soms niet direct. Maar uit onderzoek blijkt dat seksueel misbruik in de jeugd juist ook op latere leeftijd tot veel fysieke, psychische, sociale en seksuele klachten kan leiden. Van een angststoornis tot posttraumatisch stresssyndroom. Ook een laag zelf- of wereldbeeld, bindingsangst, overgewicht en overmatig alcohol- of drugsgebruik kunnen gevolgen zijn.

Blauwe Maan voor ondersteuning in West-Brabant
Realiseer je als je klachten krijgt of houdt na een aanranding als kind: het is nooit te laat om hulp te zoeken. En ook als je het moeilijk vindt om in je directe omgeving bij iemand aan te kloppen om je verhaal te doen, is er altijd ondersteuning beschikbaar. Misschien vind je het wel fijn om met iemand te praten die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt als jij. Blauwe Maan is er voor mannen en vrouwen van 16+, die recent of langer geleden te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Dus stel, jij bent verkracht als kind en nu volwassen, dan kan je bij uitstek bij Blauwe Maan terecht, wij zijn gespecialiseerd in ondersteuning bij verwerking van seksueel misbruik. Woon je in Breda, Etten-Leur, Roosendaal of een andere plek in de regio West-Brabant en ben je aangerand als kind? Dan is er altijd een hulpverlener of ervaringsdeskundige van Blauwe Maan bij je in de buurt.

 Waarom Blauwe Maan?
Ons doel is empowerment. Wij helpen jou om je leven weer op de rit te krijgen. Als je bent aangerand als kind, maar ook als jij, je partner of kind recent met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken heeft gehad. Wij laten je zien: je bent niet de enige. Én bovenal: je bent niet alleen. Bij Blauwe Maan kun je anoniem je verhaal doen. En we helpen je de herinneringen een plekje te geven, om je zelfvertrouwen te vergroten en je klachten te verminderen. Samen maken we een plan om jou vooruit te helpen, jij hebt de regie!

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747