Ik ben verkracht – ondersteuning west Brabant

Ik ben verkracht. Wat nu?
Professionele ondersteuning na verkrachting in West-Brabant 

Een verkrachting heeft enorme impact. Als het je recent is overkomen of al langere tijd geleden. Vaak duurt het even voordat je überhaupt hardop kunt zeggen: ik ben verkracht. Dat je op deze website bent en deze blog leest, is alleen al een dappere stap. Ben je eraan toe om professionele hulp te zoeken, om te verwerken wat je hebt meegemaakt? Dan ben je bij Blauwe Maan goed.  

 Iedereen verwerkt seksueel misbruik – zoals een verkrachting – op eigen manier en op eigen tempo. De één wil graag zo snel mogelijk zijn of haar verhaal kwijt, om het een plekje te kunnen geven. De ander blijft er langer mee lopen. Dit kan onderdeel zijn van het verwerkingsproces, maar het kan ook komen door schaamte of schuldgevoelens.

Misschien weet je niet zo goed óf je wel hulp wilt of nodig hebt. Er zijn (ook online) tests om vast te stellen of het voor jou een goed idee is om op dit moment professionele hulp te zoeken. Stress, (aanhoudende) vermoeidheid en andere lichamelijke en psychische klachten kunnen aanleiding zijn om tóch tegenover een professional die woorden uit te spreken: ik ben verkracht. Woon jij in Breda, Etten-Leur, Roosendaal of ergens anders in West-Brabant, en zoek je iemand om mee te praten? De professionals van Blauwe Maan bieden jou graag een luisterend oor. Wij vragen door en bepalen samen met jou welke vorm van ondersteuning bij jou past.

Ben ik verkracht of niet?
Misschien weet je niet zeker of je verkracht bent. Het Centrum Seksueel Geweld gebruikt de volgende definitie:
Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting. Het is een vorm van seksueel geweld.

Denk je nu: ja, ik ben inderdaad verkracht. Zoek dan hulp, zo snel mogelijk. Ben je bang voor de gevolgen, bijvoorbeeld omdat de dader iemand is uit je directe sociale kring of familie? Weet dan dat Blauwe Maan – ook vertegenwoordigd in West-Brabant – altijd vertrouwelijk met jouw gegevens omgaat. Wij doen niets en vertellen niets door als jij daar niet achter staat.

Dunne lijn
De lijn tussen verschillende vormen en uitingen van seksueel misbruik is dun. In de NPO3-serie ‘Verkracht of niet’ worden verschillende situaties in beeld gebracht. Misschien ben jij volgens de officiële betekenis niet verkracht. Maar dat betekent niet dat je geen last kan hebben van iets dat jou is overkomen. Een aanranding of andere vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan ook gevolgen hebben. Zoals heftige emoties of stressklachten. Het helpt om erover te praten. Bijvoorbeeld met lotgenoten. Blauwe Maan biedt groepshulpverlening; in groepjes worden verschillende thema’s besproken. Daarnaast werken we ook veel samen met ervaringsdeskundigen, waar je een-op-een mee kan praten. Ervaringsdeskundigen herkennen en erkennen jouw verhaal, en dat kan voor jou een waardevolle vorm van steun zijn. Ook overleg met de politie is een optie; samen bepalen jullie of je aangifte wilt doen en wat daar de gevolgen van zijn.

Blauwe Maan in West-Brabant
Wat jouw verhaal ook is, met welke vragen je ook worstelt: je kunt altijd – gratis, anoniem en zonder doorverwijzing – direct contact met ons – Blauwe Maan West-Brabant – opnemen. Bel onze hulplijn op 013-5437501. Dat is een nummer in Tilburg; rondom Breda, Etten-Leur en Roosendaal werkt Blauwe Maan samen met maatschappelijk werk, zodat er ook in de regio West-Brabant altijd een betrokken en getrainde Blauwe Maan-professional dichtbij is. Uiteraard mag je ook mailen naar info@blauwemaan.nl of maak gebruik van onze chatfunctie.

Blauwe Maan:

  • geeft gratis hulp
  • is er voor vrouwen en mannen
  • helpt jou ook als je geen doorverwijzing hebt
  • heeft geen wachtlijst
  • heeft heel veel ervaring en deskundigheid in huis
  • biedt persoonlijke hulp die volledig aansluit op jouw vraag

Ben jij recent – minder dan 7 dagen geleden – verkracht in de regio West-Brabant? Dan kan het zijn dat we je eerst doorverwijzen naar het Centrum Seksueel Geweld. Voor onze regio is het gevestigd in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

 

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747