Crowdfunding voor de film ‘Maysa’

  15 februari 2021

De film speelt zich af op een avond bij Maysa thuis waar ze, zoals vaker, met wat vrienden aan het chillen is. De avond krijgt een totaal andere wending wanneer een goede vriend onbedoeld over haar seksuele grens gaat. Maysa schrikt hier zo van dat ze in een staat van tonic immobility belandt, beter bekend als bevriezen of verlammen van angst.

MOTIVATIE VAN DE MAKERLeila Sahir
‘Als tiener groeide ik op in dezelfde omgeving als het hoofdpersonage Maysa. Er waren voor mij weinig films waar ik als meisje rolmodellen en/of herkenning uit kon halen. Ze waren er allicht, maar ik kwam er niet mee in aanraking. Waar ik wel mee in aanraking kwam was hiphop en R&B. En dan met name de videoclips op MTV. De vrouwen in deze clips waren hier objecten die in dienst stonden van de man. In retrospectief kan ik wel zeggen dat ik me, als tiener, onbewust aan hen spiegelde en zelfs tegen hen op keek. Dit beeld heeft mij dusdanig beïnvloed dat ik mij ben gaan gedragen naar die rol.

Maysa wordt een film waarin een ander beeld van een vrouw wordt geschetst – iets waar ik als tiener veel baat bij had gehad. Het is een film die gaat over hoe een vrouw gevormd wordt. Die de strijd laat zien van een jong meisje in een door mannen gedomineerde wereld, waarbij zowel de meisjes als de jongens het begrip consent niet lijken te kennen. We willen een gesprek losmaken en de (jonge) kijker zowel herkenning te bieden als een spiegel voor te houden.’

TONIC IMMOBILITYDe verbeelding van seksueel geweld
Bij seksueel geweld denkt men vaak enkel aan de dader als een onbekende, die het slachtoffer bij wijze van spreken de bosjes in trekt. Seksueel geweld kent echter vele verschillende vormen en uit eigen ervaring weten we dat het meestal veel subtieler en complexer is. En ook de cijfers liegen er niet om: in ruim 80% van de gevallen van seksueel geweld is de dader een bekende.

Bovendien bestaat er een onrealistisch beeld over de reactie op seksueel geweld. Veel mensen denken namelijk dat de meeste slachtoffers van seksueel geweld fel van zich af bijten of vluchten, maar ruim zeventig procent van de slachtoffers verstijft of ‘werkt mee’. Dit wordt ook wel Tonic Immobility genoemd. Je lichaam bevriest, waardoor je niet meer in staat bent om iets te doen of te zeggen. Je voelt je als het ware verlamd. Het lichaam schiet automatisch in deze overlevingsmodus uit bescherming, zonder dat je hier zelf controle over hebt.
De korte film MAYSA biedt een tegengeluid. De film verbeeldt seksueel geweld en de reactie hierop op een meer realistische en ‘subtiele’ manier.

SUPPORT
De gehele crew en cast werkt kosteloos aan de film mee. Maar om de film te kunnen maken, worden er altijd onkosten gemaakt, waarbij je kan denken aan huur van apparatuur, catering en transportkosten.

We kunnen jouw hulp dus goed gebruiken! Mocht je ons willen helpen, dan hebben wij – als bedankje voor je steun – verschillende toffe rewards voor jou, die goed passen bij het female empowering thema van de film. Als de crowdfunding behaald wordt, verdubbeld BNNVARA dit bedrag. Jouw donatie is dus uiteindelijk het dubbele waard!

Doneren kan via www.cinecrowd.com/maysa

Wil je op een andere manier bijdragen aan de film of partner worden? Neem dan contact op met de producent via www.julyfilm.nl

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747