Medische kosten slachtoffers seksueel misbruik (tijdelijk) vergoed

  01 september 2020

Slachtoffers van seksueel geweld als krijgen vanaf 1 september hun medische kosten direct vergoed. Een proef van een jaar moet uitwijzen of slachtoffers zich dan makkelijker melden bij centra voor seksueel geweld. Nu nog moeten slachtoffers hun eigen risico eerst zelf betalen.

Drempel
Sommige slachtoffers zouden zorg mijden vanwege de kosten, waardoor ook het psychisch herstel wordt belemmerd. Het kabinet wil daarom starten met een proef van een jaar waarbij kosten voor het slachtoffer worden betaald. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) denkt dat het vergoeden van kosten een drempel kan wegnemen om melding te maken. Medische kosten, ook na seksueel geweld, vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering. Dat is minstens 385 euro. Slachtoffers moeten die nu vaak eerst zelf betalen. Pas later kan dat verhaald worden op de dader. Het kabinet hoopt dat de proef duidelijk maakt of de vergoeding van het eigen risico een drempel wegneemt om hulp te zoeken.

Sporenonderzoek
Dat slachtoffers meteen hulp durven te zoeken, is volgens de verantwoordelijke ministers niet alleen van belang voor hun eigen herstel en voor het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten, maar ook omdat in die eerste dagen sporen van de dader beter veilig gesteld kunnen worden.
Dekker: “De juiste hulp op het juiste moment kan een belangrijk verschil maken voor slachtoffers van een ernstig misdrijf als seksueel geweld. Slachtoffers moeten hierop kunnen rekenen. Hulp zoeken is vaak al moeilijk genoeg, daarom is het van belang om belemmeringen zo veel mogelijk weg te nemen.”

Centrum Seksueel Geweld
Om de kosten vergoed te krijgen, moeten slachtoffers zich binnen zeven dagen melden bij een speciaal daarvoor ingericht Centrum Seksueel Geweld (CSG). Nederland telt zestien CSG’s, meestal verbonden aan de afdeling Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In een CSG krijgen slachtoffers de benodigde zorg op één plek. Dat bestaat vaak uit een sporenonderzoek en uit medische en psychische hulp. De medische kosten vielen tot nu toe onder het eigen risico bij de zorgverzekering. Deze horde wordt nu weggenomen.

Kwetsbare groep
Volgens het CSG zijn er in ons land jaarlijks 100.000 personen slachtoffer van seksueel geweld.
Het kabinet hoopt dat slachtoffers vaker en sneller met de CSG’s in contact komen, omdat de eerste zeven dagen na seksueel geweld het belangrijkst zijn. Dan is er betere kans op psychisch herstel en op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten. In die eerste dagen kunnen ook sporen van de dader nog worden veiliggesteld. Dit helpt bij het opsporen van de dader en de bewijsvoering in het geval aangifte wordt gedaan bij de politie.
Ministers Hugo de Jonge (Zorg) spreekt van een ‘kwetsbare groep’ die bescherming verdient. “Door medische kosten te vergoeden, hopen we dat de zorg toegankelijker wordt voor deze kwetsbare groep.”

De resultaten van de proef moeten in het najaar van 2021 bekend worden gemaakt.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747