#Lockdown (te) zwaar voor je? Enkele tips om te ontspannen

We leven in bizarre, spannende tijden. De kans op besmetting met het coronavirus en de genomen maatregelen om het virus onder controle te krijgen, leveren veel mensen stress op. Het verlies van sociale contacten, het wegvallen van dagstructuur, een gebrek aan beweging en buitenlucht: de corona-quarantaine vraagt nogal wat van de meeste mensen. Van sommigen meer dan anderen. Want voor de 1 miljoen Nederlanders die al te maken hadden met psychische klachten, hakt dit er allemaal extra hard in. Onder hen ook veel slachtoffers van seksueel misbruik die kampen met PTSS of andere psychische klachten.

Daarom een paar tips voor wanneer de corona-crisis te zwaar voor je is:

  • Steun door de omgeving is essentieel wanneer je kampt met traumatische stress; vraag je omgeving dan ook om hulp wanneer je merkt dat je het zwaar hebt.
  • Blijf ondanks het vele thuis zijn in contact met je omgeving via (video) bellen, chatten of social media.
  • Bedenk voor jezelf het concrete verschil tussen de coronacrisis en de schokkende gebeurtenis waar de coronacrisis je aan doet denken; wees je bewust van het verschil en schrijf dit voor jezelf op.
  • Omring jezelf met positiviteit. Laad op met foto’s, muziek, beelden of boeken die maken dat je je prettig voelt.
  • Beperk je mediaconsumptie rondom de coronacrisis tot het noodzakelijke; maak alleen gebruik van betrouwbare bronnen (zoals de website van het RIVM), óók wanneer je niet lijdt aan PTSS.
  • Breng duidelijkheid en voorspelbaarheid in je dag. Woon je samen met huisgenoten? Maak dan een planning waardoor duidelijk wordt wanneer je tijd nodig hebt voor jezelf en wanneer het tijd is om samen te zijn.
  • Gebruik de tijd alleen om tot rust te komen. Bijvoorbeeld door lichamelijk te bewegen, ademhalingsoefeningen te doen of muziek te luisteren.
  • Te veel tijd achter de computer kan de spanning verhogen en je nachtrust verstoren. Probeer de tijd achter de computer te beperken tot het noodzakelijke en een ademhalings- of ontspanningsoefening te doen voordat je gaat slapen.
  • Bedenk dat deze tijd weer voorbij gaat. Probeer dankbaar te zijn voor alles wat er wél goed gaat in je leven. Dit kunnen grote of kleine dingen zijn, maar probeer hier bij stil te staan.

(bron: Arq Centrum 45)

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747