Stop straatintimidatie!

Nagesist, nagefloten, uitgescholden, achtervolgd of betast door een volslagen onbekende. Meiden en vrouwen in heel Nederland krijgen er steeds meer mee te maken. Volgens de Stichting Stop Straatintimidatie geeft maar liefst 84% van de vrouwen tussen de 15 en 35 jaar aan regelmatig (seksueel) geïntimideerd te worden. Soms zelfs dagelijks. Tijd voor actie, met andere woorden.

In Amsterdam heeft 51 procent van alle vrouwen ooit in hun leven te maken gehad met straatintimidatie. In de leeftijd van 15 tot 34 jaar is dit zelfs 81 procent. Het stadsbestuur maakt zich dan ook grote zorgen en burgemeester Halsema komt binnenkort met een reeks maatregelen tegen seksuele intimidatie en geweld. Omdat (ook) in de hoofdstad vooral meisjes en jonge vrouwen steeds vaker slachtoffer zijn, zijn de maatregelen hard nodig volgens Halsema en “is de aanpak van seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen nu prioriteit”. Doel is onder andere om meer aangiftebereidheid te creëren, zodat politie en OM onderzoek kunnen doen. Ook wordt een persoonsgerichte aanpak opgestart voor meiden die meervoudig slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

#jijstaatnietalleen
Een van de maatregelen die Amsterdam inzet is de campagne ‘Jij staat niet alleen’, gericht op meisjes en vrouwen die, op straat of online, te maken krijgen met seksuele intimidatie en geweld. Zij kunnen gekoppeld worden aan rolmodellen voor steun. Boodschap is dat de stad ook van deze meisjes en vrouwen is en dat intimidatie en geweld niet worden geaccepteerd. “Amsterdam is een vrije stad, houden we onszelf graag voor”, aldus Halsema. “Maar de werkelijkheid ziet er voor meer dan de helft van haar inwoners geregeld anders uit.”

Verbod lastig te handhaven
Datzelfde geldt ook voor Rotterdam, waar straatintimidatie in 2018 strafbaar werd gesteld en een speciale app wordt ingezet waarmee melding kan worden gemaakt. Helaas blijkt nu dat de wijze waarop straatintimidatie in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) werd verboden, niet rechtsgeldig is; volgens het gerechtshof in Den Haag is het in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Daarbij is een dergelijk verbod sowieso lastig te handhaven, omdat politie en handhavers iemand op heterdaad moeten betrappen. Bovendien, wat voor de een intimidatie is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.

#benjeoke?
Ook de gemeente Tilburg wil straatintimidatie strenger gaan aanpakken. Uit recent onderzoek blijkt dat het vorig jaar één op de drie Tilburgers overkwam, meestal in de eigen wijk. Vrouwen van 15 tot 25 jaar waren het vaakst slachtoffer. Echter, slechts 11 procent deed aangifte of een melding, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Tilburg wil daarom gaan inzetten op landelijke campagnes als Ask for Angela* en Ben je Oké?** en onderzoekt tevens de mogelijkheid van een meldingsapp of een ‘knop’ op de gemeentepagina. Wethouder Rolph Dols: “Melden en blíjven melden, dat is essentieel om hier grip op te krijgen.”

Sleutel tot succes
Maar melden en streng straffen lost het probleem niet op, benadrukt Dols: “Er is een grote groep die zich schuldig maakt aan straatintimidatie, zonder dat die zich daarvan bewust is. Daarom moet er ook een bewustwordingscampagne komen.” Ook Willy van Berlo, projectmanager seksueel geweld bij Rutgers onderstreept het belang van preventie: “De sleutel tot succes ligt bij mannen en jongens. Die moeten zich anders gaan gedragen, leren waar de grens ligt en zich bewust worden van de impact van hun gedrag. Uiteindelijk moeten we het met z’n allen doen.”

* Ask for Angela (een intiatief van Make Holland Great Again) werkt heel simpel: als je jezelf tijdens het uitgaan niet veilig voelt, loop je naar het barpersoneel en vraag je of Angela misschien aan het werk is. De persoon achter de bar weet dan precies wat hij of zij moet doen.

** Ben je oké? is de campagneboodschap van Rutgers: Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’

Meer weten?

straatintimidatie.nl

www.benjeoke.nl

 

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747