Een hulplijn voor slachtoffers van seksueel misbruik

  16 december 2019

Er moet een noodnummer komen voor slachtoffers van aanranding en seksueel misbruik, waarnaar media moeten verwijzen onder berichten over seksueel misbruik. Dat vinden Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld en Bertho Nieboer, gynaecoloog van het Radboud UMC.

Op deze manier willen ze hulp bieden aan slachtoffers die ernstig ontregeld raken door berichten in de media over seksueel geweld. Bicanic stelt in de Volkskrant  dat het goed zou zijn om voor zedendelicten één nationaal telefoonnummer te openen, dat 24 uur per dag bereikbaar moet zijn. De boodschap die het nummer zal hebben, is: “Ben je verkracht, bel 118’.

Een laagdrempelige manier
Misbruik komt heel vaak voor en sommige slachtoffers vermijden hun leven lang zaken die hen opnieuw herinneren aan het misbruik. “Vermijding is een strategie die veel mensen hanteren”, vertelt Bicanic. “We weten dat vrouwen zich tijdens de piek van de MeToo-berichtgeving van het leven hebben beroofd. De berichten waren zo talrijk en indringend, dat ze niet meer te vermijden waren.” Daarom is het goed om slachtoffers, met een sneltoets als 118, op een laagdrempelige manier te kunnen helpen.

24 uur per dag hulp
Met de huidige hulplijn (0800 – 0188) is een team van artsen, verpleegkundigen, psychologen en politieagenten al 24 uur per dag bereikbaar. De Tweede Kamer zal beslissen of zij binnenkort ook via 118 bereikbaar zijn.

Wil je met ons bellen? Bij Blauwe Maan staan we klaar om je te helpen.

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747