Nieuw onderzoek naar waarheidsvinding in kindermisbruikzaken

  05 november 2019

Onlangs maakte Argos een aflevering over waarheidsvinding in kindermisbruikzaken. Redacteuren van het onderzoeksjournalistieke radioprogramma verzamelden via een enquête de verhalen van meer dan 150 mensen die vertellen slachtoffer te zijn van georganiseerd kindermisbruik, waarbij vaak ook kinderporno werd gemaakt.

Uit de verhalen van de deelnemers aan de enquête blijkt dat er maar heel weinig aangifte wordt gedaan van georganiseerd kindermisbruik: slechts in 15 gevallen. Slechts één deelnemer vertelt dat een dader door de rechter is veroordeeld. In de andere gevallen werden deelnemers niet geloofd of was er onvoldoende bewijs. Veel deelnemers kampen nu nog met zware psychische problemen, zoals complexe PTSS of een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

In het programma spreekt Argos ook met de Nederlands-Amerikaanse traumapionier Bessel van der Kolk, die weet wat trauma doet met hersenen. Ook geheugendeskundige Ineke Wessel, die voor het Landelijk Expertisecentrum Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) van de politie aangiftes analyseert, reageert. Argos zet haar onderzoek naar kindermisbruik de komende tijd voort.

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747