Informatie over seksueel misbruik: voor iedereen beschikbaar

Voor zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland is informatie- en voorlichtingsmateriaal niet (voldoende) te begrijpen. Zo is, na het lezen, luisteren of kijken ervan, voor hen nog steeds niet duidelijk wat ze moeten doen of ondernemen. Daarom heeft landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos de kennis en ervaring gebundeld voor het samenstellen van begrijpelijk en eenvoudig voorlichtingsmateriaal.

Voorlichting over gezondheid en zorg moet voor iedereen begrijpelijk zijn. Ook voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of migranten. Zo ook de materialen over seksueel misbruik. Seksueel misbruik van kinderen komt in migrantenfamilies bijvoorbeeld net zo vaak voor als in autochtone gezinnen. Toch heerst er een groot taboe rondom seksualiteit, waardoor seksueel misbruik moeilijk bespreekbaar is. Slachtoffers of mensen in de omgeving weten niet wanneer iets goed of fout is. Daarnaast is het lastig om te bepalen wat ze moeten doen tegen het misbruik.

Dounia praat en overwint
Om dit probleem op te lossen heeft Pharos de folder ‘Dounia praat en overwint’ ontwikkeld. Deze folder is gecreëerd ten behoeve van het project ‘Seksueel Misbruik in Migrantenfamilies’, maar is geschikt voor iedereen. Van laaggeletterden tot migranten of juist vrijwilligers en professionals in de zorg. De doelen die centraal staan: het geven van informatie over seksueel misbruik binnen families, ervoor zorgen dat slachtoffers erover gaan praten en informatie geven aan de directe omgeving van het slachtoffer – zodat familieleden en vrienden weten hoe ze moeten handelen of reageren. Maar hoe doe je dit?

Ervaring en informatie
In Dounia praat en overwint komen er verschillende onderwerpen – met betrekking tot seksueel misbruik – aan bod. Aan de hand van de ervaringen van Dounia, wordt informatie, aandacht en herkenbaarheid gecreëerd voor de lezer. Deze ervaringen zijn gekoppeld aan informatie. Allemaal geschreven in duidelijke, makkelijke taal en daarom geschikt voor iedereen. Waarom is praten over seksueel misbruik belangrijk? Hoe help je iemand die misbruikt is? Waarom reageer je op een bepaalde manier? En boven al: wat kun je doen om het op te lossen?

Een bespreekbaar onderwerp
Met het voorlichtingsmateriaal van Pharos wordt een nieuwe doelgroep aangesproken. Zo wordt seksueel misbruik een steeds beter bespreekbaar onderwerp voor álle mensen. En dat vinden wij een hele mooie ontwikkeling. Wil je meer informatie of wil je de folder eens bekijken? Kijk dan op de website van Pharos

Ben jij, of iemand in jouw omgeving seksueel misbruikt en ben je op zoek naar hulp? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747