Vijf tips voor een beter zelfbeeld

Een ervaring met seksueel misbruik zorgt in veel gevallen voor een negatief zelfbeeld. Voel jij je vaak onzeker of niet de moeite waard? Dan is de kans groot dat je (te) kritisch bent naar jezelf en je ‘mislukkingen’ uitvergroot zonder oog voor je successen. Hoe jij je over jezelf voelt, bepaalt voor een groot deel wat anderen over je denken. Jouw negatieve gedachten zijn vaak zichtbaar in je houding, in wat je zegt en in je gedrag. Ga daarom aan de slag om jouw zelfbeeld te verbeteren! Deze vijf tips voor een beter zelfbeeld helpen je op weg. En wil je graag meer ondersteuning? Dan is onze training Boost je zelfbeeld misschien iets voor jou.

 1. Jouw gedachten zijn geen feiten
  ‘Ik ben lelijk, dik of dom… Ik ben waardeloos, slecht of niet de moeite waard…’ Dit soort negatieve gedachten zorgen voor een negatief zelfbeeld. Maar let op: dit zijn gedachten en dus geen feiten. Schrijf jouw negatieve gedachten eens op. Formuleer ze vervolgens opnieuw, op een feitelijke manier. In plaats van ‘Ik ben lelijk, dik of dom’, kun je zeggen: ‘Mijn neus is groter dan gemiddeld’, ‘Ik heb maat L’ en ‘Ik ben niet zo goed met cijfers’. Betrap je jezelf op een negatieve gedachte? Zeg dan tegen jezelf: ‘Daar is weer zo’n vervelende gedachte. Dit is geen feit.’ En probeer het vervolgens los te laten.
 1. Focus op jouw positieve kanten
  Waar ben jij goed in? En wat vind je leuk aan jezelf? Misschien kun je goed koken of opruimen, heb je talent voor schrijven of administratie, of vind je dat je mooie ogen of een leuk kapsel hebt. Schijf eens op wat jouw talenten, mooie kanten en positieve eigenschappen zijn. Maak je lijst zo lang mogelijk. En kom je er niet uit? Vraag dan eens aan vrienden of familie wat zij jouw positieve kanten vinden. Zij kunnen je vast en zeker helpen.
 1. Verander je gedachten
  Iemand die voortdurend tegen zichzelf zegt: ‘Ik ben waardeloos’, voelt zich anders dan iemand die zegt: ‘Ik ben waardevol’. Probeer het maar eens! Formuleer jouw mantra: een zin die jou helpt en positieve gevoelens oproept. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben goed zoals ik ben’, ‘Ik ben waardevol’ of ‘Ik ben de moeite waard’. Herhaal dit zinnetje regelmatig (hardop of in je hoofd), bijvoorbeeld wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte.
 1. Houd een positiviteitsdagboek bij
  Schrijf elke avond in een boekje drie dingen op waarvoor je dankbaar bent, die goed gingen of waar je trots op bent. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Zo kun je ook heel dankbaar zijn voor een fijne wandeling die je hebt gemaakt of voor die lekkere kop koffie vanmorgen. En je kunt trots zijn op het feit dat je je hele huis hebt opgeruimd of een deadline hebt gehaald, maar ook op het feit dat je een boodschap hebt gedaan voor je bejaarde buurvrouw of omdat je zo lekker hebt gekookt.
 1. Let op je lichaamshouding
  Je lichaamshouding heeft een grote invloed op hoe je jezelf voelt. Een zelfverzekerde lichaamshouding krijg je zo:
 • Plaats je voeten ter hoogte van je schouders
 • Doe je schouders naar achteren
 • Doe je borst naar voren
 • Houd je rug recht
 • Doe je kin omhoog
 • Houd je handen in het zicht
  Naast je houding is ook je mimiek belangrijk. Met een lach op je gezicht voel je je vanzelf vrolijker. Dus wandel je over straat? Lach dan eens naar de mensen die je tegenkomt. Je zult zien dat zij je lach beantwoorden.

Blauwe Maan helpt jou om je zelfvertrouwen te verbeteren. Tijdens de training Boost je zelfbeeld leer je – tijdens de zeven bijeenkomsten én door huiswerkopdrachten – stilstaan bij hoe je naar jezelf kijkt. Zo kun je het hardnekkige patroon van negatief denken over jezelf doorbreken en kom je positiever en krachtiger in het leven te staan. Dat ben je waard!

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747