Praten over seksueel misbruik: een onderdeel van de opvoeding

Het is een van de grootste angsten van een ouder: je kind als slachtoffer van seksueel misbruik. Doordat kinderen vaak weinig afweten van seksueel misbruik, herkennen ze het misbruik niet of durven ze niets te zeggen. Daarom het advies van Blauwe Maan: begin vroeg met het praten over seksueel misbruik. Dit maakt kinderen weerbaarder, helpt ze om ongepast en ongewenst gedrag te herkennen en zorgt voor minder taboe op het onderwerp. Maar hoe voer je als ouders het gesprek met je kind over een onderwerp als de risico’s op seksueel misbruik?

Je wilt je kind niet onnodig bang maken door allerlei enge verhalen met betrekking tot seksueel misbruik te vertellen. Hiermee val je hem of haar voor je gevoel alleen maar lastig én je maakt het taboe misschien alleen maar groter. Toch is het praten over seksueel misbruik helemaal niet lastig of ‘eng’, mits je het op de goede manier aanpakt.

Jouw lichaam is van jou
Er is geen leeftijdsgrens voor seksueel misbruik. Daarom kun je van jongs af aan, als je kind zo’n drie of vier jaar is, al aanleren welke delen van hun lichaam privé zijn en niet aangeraakt mogen worden. Natuurlijk is je gesprek leeftijdgebonden. Vertel je kleuter dat niemand aan zijn of haar lichaam mag zitten als hij of zij dat niet fijn vindt. De boodschap: “Jouw lichaam is van jou” staat daarbij dus centraal en maakt hen duidelijk dat ze zélf mogen bepalen wat ze wel en niet toestaan. Natuurlijk kun je hierbij vertellen dat je kind ook niet aan het lichaam van iemand mag anders zitten, als diegene aangeeft dat niet fijn te vinden. Hoe ouder je kind wordt, hoe dieper en explicieter je op het onderwerp in kunt gaan.

Een open relatie
Door hier op een rustige manier mee om te gaan en je eigen angsten niet door te laten schemeren, creëer je een open relatie. Daaraan kan meehelpen dat je bijvoorbeeld aangeeft dat je kind altijd en overal over mag praten, ook al denkt hij of zij het fout te hebben gedaan. Onderzoek wijst zelfs uit dat het later een stuk beter gaat met misbruikte kinderen waartegen is gezegd dat hij of zij altijd mag vertellen wat er aan de hand is en zich niet hoeft te schamen voor wat er gebeurd is. Vertellen dat het nooit de schuld van het kind kan zijn, had hierbij een grote invloed.

Grenzen aangeven en weerbaarheid
Zeggen dat je kind voorzichtig moet zijn, helpt doorgaans niet omdat dit juist angst en zwakte aanwakkert. Daarnaast maakt overmatige bezorgdheid een open gesprek over het onderwerp juist moeilijk. Wat wel helpt? Het leren dat ze hun grenzen moeten aangeven, dat hun ‘nee’ telt. Natuurlijk moeten deze grenzen dan ook gerespecteerd worden. Wil je kind geen knuffel van een tante? Dan is dat oké. Als de ouders hiervoor respect tonen, zorgt dat ervoor dat kinderen dit ook buitenshuis verwachten en hun grens beter aan durven te geven.

Wat is oké en wat niet?
Natuurlijk helpt het niet om enkel in te zoomen op de lastige, minder leuke situaties. Het is eveneens belangrijk om de leuke ervaringen die ze kunnen meemaken, te benoemen. Kinderen moeten leren welke gevoelens gezond zijn en erbij horen, en welke niet. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen taboe rondom seks ontstaat. Zo zal je kind weten dat het onderwerp bespreekbaar is en zo makkelijker of eerder bij je terecht kunnen met zijn of haar verhaal.

Blijkt dat je kind is misbruikt? Dan is het belangrijk dat hij of zij zo snel mogelijk hulp krijgt. Ook jijzelf kan daarbij behoefte hebben aan hulp. Daarom bieden we bij Blauwe Maan ook hulpverlening voor ouders aan.

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle Nassau, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

Doneren



IBAN: NL59 INGB 0004425747