‘De schaamte voorbij’ Inloopavond voor mannen op donderdag 14 november 2019

  21 oktober 2019

Seksueel misbruik of onvrijwillige seks kan iedereen overkomen, vrouwen én mannen. Toch ligt de focus, in de media en elders, meestal op vrouwelijke slachtoffers. Blauwe Maan wil het tij keren en organiseert op
14 november a.s. een inloopavond voor mannen (16+) in de regio Midden-Brabant, die te maken hebben gehad met seksueel geweld.

Volgens officiële cijfers krijgt 40% van alle vrouwen en 13% van alle mannen (15-70 jaar) te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook. Schijn kan bedriegen echter. Op een of andere manier heerst maatschappelijk sterk het idee, dat het mannen niet zo gauw zal gebeuren. Omdat jongens stoer en sterk zijn en beter van zich af weten te slaan. Daarmee is het taboe rond seksueel misbruik voor jongens en mannen nog groter dan voor vrouwen en zij zullen dan ook minder snel met hun verhaal naar buiten durven komen.

Eindelijk erkenning
Nico (63) werd als kind misbruikt door een leraar op school. “Niemand wist er van. Want ik heb er nooit over willen praten of hulp durven vragen. Puur uit schaamte. Bovendien was ik bang dat niemand me zou geloven. Het was voor mij daarom heel moeilijk die eerste stap naar Blauwe Maan te zetten. Achteraf gezien was het echter meer dan de moeite waard. Geen rare vragen of iemand die je veroordeelt, maar mensen die spreken uit ervaring en precies begrijpen wat jij voelt en bedoelt. Ik kreeg eindelijk de erkenning waar ik zo naar zocht.”

Je staat niet alleen
Sjan Habraken, hulpverlener bij Blauwe Maan: “Wij hebben jaren geleden onze deuren ook voor mannelijke slachtoffers open gezet. In die zin zijn wij de schaamte al lang voorbij. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Blauwe Maan wil het thema beter bespreekbaar maken en zo de drempel om hulp te zoeken verlagen. Daarom organiseren wij deze avond, die vooral ook een kans biedt om lotgenoten te ontmoeten in een ontspannen, huiselijke sfeer. Je mag praten en je verhaal doen – anoniem als je wilt – maar het hoeft niet. Je mag ook stil zijn en gewoon komen luisteren.

En wat er ook gebeurt of gebeurd is, je staat niet alleen.”

Donderdag 14 november van 19.00 – 21.00 u. bij Blauwe Maan, Wilhelminapark 55 in Tilburg.

Er zijn drie ervaringsdeskundigen aanwezig. Toegang is gratis.
Vrije in- en uitloop (je bent niet verplicht om te blijven).

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747