Verkrachting wordt eerder geloofd als slachtoffer huilt

  10 september 2019

Recent publiceerde NRC Handelsblad een artikel over de invloed van emoties op de geloofwaardigheid van verkrachtingsslachtoffers. Een recent Australisch onderzoek, in juli 2019 gepubliceerd in Psychological Bulletin, wijst uit dat slachtoffers geloofwaardiger overkomen als ze emotioneel zijn. Zo vinden mensen een vrouw die vertelt dat ze verkracht is geloofwaardiger als ze heel emotioneel overkomt of huilt, dan wanneer ze haar emoties in bedwang houdt, oogcontact heeft en met een vaste stem feitelijk vertelt wat haar is overkomen.

Niet geloofd
Hoewel mensen verwachten dat iemand emotioneel is tijdens het vertellen over een verkrachting, is het tegendeel vaak waar. Iemand onderdrukt juist emoties, veroorzaakt door het trauma, depressie of gevoelens van zelfbescherming. In het ergste geval zorgt de aanname over emoties ervoor dat vrouwen ten onrechte niet geloofd worden als ze aangifte doen van verkrachting, omdat ze op dat moment niet emotioneel zijn.

Meer bewustwording is belangrijk
Onderzoeken als deze zijn belangrijk bij het creëren van bewustwording onder personen die te maken hebben met verkrachtingsslachtoffers, op welke wijze dan ook. Wanneer zij inzien dat ze onterecht aannames doen, is een kentering mogelijk. Door hun inzicht zullen zij eerder verklaringen, verhalen of aangiftes serieus nemen, ongeacht de emotionele staat van een slachtoffer. Dit draagt er zonder twijfel aan bij dat vrouwen eerder aangifte durven doen.

Meer informatie over het onderzoek lees je op de website van NRC Handelsblad en het volledige onderzoek is te vinden op de website van Psychological Bulletin.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747