Veel zedenzaken blijven lang liggen door onderbezetting

  26 augustus 2019

Door onderbezetting en drukte bij de zedenpolitie duurt het soms maanden tot een jaar voordat er bij zedenzaken een onderzoek wordt gestart of de verdachte wordt verhoord. Dat bevestigt de zedenpolitie na een onderzoek van Nieuwsuur.

Meer dan 350 zaken liggen al lange tijd op de plank, zowel lichte misdrijven als verkrachtingen en zaken waarbij sprake is van geweld. De zaken blijven liggen omdat zaken waarbij het gaat om minderjarige slachtoffers en zaken waarbij de directe veiligheid in het geding is, prioriteit krijgen.

Onderbezetting
De politie en het Openbaar Ministerie bevestigen dat dossiers te lang op de plank blijven liggen. Hoofd zedenpolitie Walter van Kleef reageerde bij Nieuwsuur: “We hebben jaarlijks te maken met 3500 – vaak complexe – zedenzaken, die we moeten uitvoeren met 600 zedenrechercheurs. Ook zijn er veel nieuwe rechercheurs die nog ingewerkt moeten worden en hebben we in sommige teams te maken met een hoog ziekteverzuim.”

Vervelende gevolgen
Dat zoveel zedenzaken lang blijven liggen is erg vervelend voor slachtoffers en hun omgeving. Zo kan het de verwerking van het incident in de weg staan. Ook kan het strafrechtelijke gevolgen hebben. Strafrechtadvocaat Korfker zegt hierover in Nieuwsuur: “Hoe langer je wacht met uitvragen wat een slachtoffer heeft waargenomen, hoe onbetrouwbaarder de verklaringen zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de mogelijke veroordeling van de dader.”

Bekijk hier het item van Nieuwsuur.

Blauwe Maan biedt direct professionele hulp bij seksueel misbruik. Zo kunnen slachtoffers en hun omgeving – ook wanneer zedenzaken blijven liggen – snel aan de slag met de verwerking van de gebeurtenis(en). Neem contact met ons op.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747