Nieuwe campagne om melden seksueel misbruik te stimuleren

  13 augustus 2019

Het ministerie van Justitie en Veiligheid start na de zomer een nieuwe campagne om te zorgen dat seksueel misbruik sneller en vaker gemeld wordt. Yet van Mastrigt, zedenexpert van de Nationale Politie vertelde in het NPO1-programma Spraakmakers: “Om de drempel om misbruik te melden te verlagen, starten we een jarenlange campagne waarbij we korte spotjes combineren met mooie interviews met ervaringsdeskundigen.”

Wanneer mensen zich na seksueel misbruik sneller melden, is er nog bewijs te verzamelen, zoals telefoongegevens of een forensisch-medisch onderzoek. Maar de drempel om melding of aangifte te doen is nog steeds hoog. Yet van Mastrigt: “Dat is niet gek, aangezien het bij 85 tot 90 procent van de beschuldigen gaat om een bekende. Dat kan problemen geven als schuldgevoelens, loyaliteitsconflict, angst en schaamte.”

Ook melden zonder aangifte
Slachtoffers die seksueel misbruik melden, hoeven niet per definitie ook aangifte te doen. Wél melding doen is belangrijk omdat je dan hulp krijgt. Medische hulp bij bijvoorbeeld soa’s of een ongewenste zwangerschap, maar ook juridische hulp en de juiste informatie. Yet van Mastricht: “Veel slachtoffers zeggen achteraf: had ik het maar eerder gemeld.”

Luister het programma terug.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747