Verstijven van angst als je verkracht wordt: het overkomt bijna 70 procent van de slachtoffers

Wanneer je in acuut gevaar bent, heeft je lichaam drie reactiemogelijkheden. Vechten en  vluchten zijn de twee bekendste reacties. De derde, verstijven, krijgt minder aandacht omdat deze veel minder vaak voorkomt. Althans, dat gaat op voor ‘gewone’ gevaarlijke situaties. Bij verkrachting liggen de cijfers heel anders. Zo’n 70 procent van de slachtoffers bevriest tijdens een verkrachting. Zembla legde eerder dit jaar een pijnlijk dossier bloot over welke gevolgen dit heeft voor slachtoffers. Zowel psychisch als lichamelijk en wettelijk. Bekijk de aflevering hier https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/verstijfd-van-angst

Lichaam versus ratio
Dat mensen verstijven wanneer ze verkracht worden, is duidelijk te verklaren. Voor vluchten is het vaak al te laat. Vechten is moeilijk omdat de dader vaak sterker staat, letterlijk of figuurlijk. De razendsnelle beslissing die je lijf maakt om het te laten gebeuren, is dus allesbehalve uitzonderlijk. Toch hebben veel slachtoffers nadien last van een schuldgevoel, omdat ze niet hebben geprotesteerd of hebben teruggevochten. Vragen als: ‘kon de dader wel weten dat ik dit niet wilde?’, ‘Ben ik eigenlijk wel verkracht?’, ‘is het niet mijn eigen schuld?’ komen tijdens therapie en het verwerkingsproces vaak aan bod. De realiteit is dat je achteraf met je hoofd makkelijk kan bedenken dat je iets anders had willen doen. Maar op het moment dat de verkracht wordt, bepaalt je lichaam en niet de ratio. Het schuldgevoel is dus onterecht, omdat je simpelweg geen keuze had.

Aanpassing zedenwet
Voor slachtoffers die verstijfd zijn van angst, is er ook nog een juridische hobbel. Volgens de Nederlandse wetgeving is er pas sprake van verkrachting als iemand tot seks gedwongen is. Als je bevriest en niet geprotesteerd hebt, is dwang moeilijk te bewijzen. Veel slachtoffers komen dan ook van een koude kermis thuis als ze hun dader juridisch willen aanpakken. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft naar aanleiding van de uitzending van Zembla aangegeven de zedenwet onder de loep te gaan nemen. Volgens hem moet iemand ook te vervolgen zijn als hij of zij heeft geweten of heeft kunnen weten dat de ander niet vrijwillig aan de seks deelneemt. Hij zei hierover: “„Als de rechter vaststelt dat de dader wist, of op grond van feiten en omstandigheden behoorde te weten dat de ander niet uit vrije wil aan seksuele handelingen deelnam, dan mag de rechter strafbaarheid constateren”. Eind 2019 of uiterlijk begin 2020 moet het wetsvoorstel zijn ingediend.

Meld je snel en voorkom blijvende schade
Ben jij verkracht en verstijfd van angst? Het is belangrijk dat je je snel meldt bij een hulpverlenende instantie zoals Blauwe Maan. Juist in deze fase kun je nog veel bereiken en voorkomen dat je diepe littekens overhoudt aan wat jou is overkomen. We bieden je een luisterend oor en helpen je op weg waar nodig.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

Doneren



IBAN: NL59 INGB 0004425747