Verkrachting of aanranding: wat is het verschil?

Seksueel geweld komt in verschillende vormen voor. Ook al lijkt (voor de buitenwereld) de ene vorm van seksueel geweld minder ingrijpend dan de andere, iedere vorm is altijd fout en strafbaar. Soms is er verwarring over de vorm van het geweld. Daarom leggen we je uit: wanneer is er sprake van verkrachting en wanneer van aanranding?

Penetratie
Aanranding of verkrachting zijn seksuele handelingen tegen iemands wil in. Het verschil tussen de beide begrippen is wettelijk bepaald; bij verkrachting dringt de dader daadwerkelijk het lichaam binnen en bij aanranding niet. Als er ongewenste penetratie plaatsvindt, is er dus sprake van verkrachting. Aanranding en verkrachting zijn in Nederland altijd strafbaar.

Geweld
Vaak gaat een aanranding of verkrachting gepaard met geweld, maar noodzakelijk is dat niet. Op het moment dat iemand ongewenst jouw lichaam binnen dringt, is er sprake van verkrachting ongeacht of er geweld aan te pas komt. Bij aanranding geldt dit precies hetzelfde. Elke vorm van ongewenste intimidatie of betasting is fout en wordt bestempeld als aanranding. Als slachtoffer kun je verstijven of in shock raken, waardoor je je niet kan verzetten. De dader kan dan zonder geweld misbruik van je maken. Ook in een huwelijk vindt verkrachting en aanranding plaats. Het feit dat er eerder intimiteit heeft plaatsgevonden, wil niet zeggen dat iemand jou tegen je wil in seksueel mag betasten of misbruiken.

Schade
Aanranding en verkrachting zijn uiterst schokkende ervaringen. Als het jou overkomt, is de kans aanwezig dat je je machteloos, vies of vernederd voelt. Het tast je gevoel van veiligheid aan. Misschien voel je je ook schuldig, omdat je jezelf verwijt dat je de aanranding of verkrachting had kunnen voorkomen. Veelvoorkomende gevolgen van aanranding of verkrachting zijn: depressie, stress, angst en een afkeer tegen elke vorm van seks. Ook kan je als slachtoffer zwanger raken of een soa oplopen.

Hulp
Het kan heel lang duren voordat je over jouw ervaring kunt praten. Misschien omdat je je schaamt, de ervaring weg wilt stoppen of bang bent dat je omgeving er niet goed op zal reageren. Toch is het voor de verwerking van belang dat je praat over de aanranding of verkrachting. Zolang het seksueel geweld niet verwerkt is, kun je op korte of lange termijn nog allerlei psychische en lichamelijke klachten ondervinden. Blauwe Maan biedt al decennia lang hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Neem contact met ons op en wij luisteren met aandacht en begrip naar je verhaal en bieden jou de hulp waar je om vraagt.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747