‘Ik durf het bijna niet te vragen’ (BNNVARA) indrukwekkende aflevering

  15 april 2019

Dinsdagavond 2 april was het programma Ik durf het bijna niet te vragen op televisie. Het programma van omroep BNNVARA had als onderwerp seksueel misbruik. Zeven mensen vertelden openhartig voor de camera hun verhaal.

Seksueel misbruik is niks om je voor te schamen. Dat is de grote boodschap die de mensen in het programma duidelijk maken. De leeftijden van de sprekers lopen erg uiteen. Hiermee wordt aangegeven dat seksueel misbruik helaas voorkomt in alle leeftijdscategorieën. Door zich zich bloot te geven aan Nederland verwerken de slachtoffers de schade van het seksueel misbruik beter.

Praten heelt wonden

Het concept dat het programma Ik durf het bijna niet te vragen hanteert, sluit aan bij de visie van Blauwe Maan. Ook wij willen net als het programma seksueel misbruik bespreekbaar maken. Dat kan via de telefoon, via een chatfunctie of natuurlijk via persoonlijk contact. Net als de mensen in het programma wil Blauwe Maan het schuldgevoel wegnemen bij de slachtoffers. Praten met andere mensen die ook seksueel misbruikt zijn, helpt hierbij.

Ook voor dierbaren

In het programma van BNNVARA ligt de focus op de mensen die misbruikt zijn. Er komen zeven mensen aan het woord die vragen voorlezen en beantwoorden, waaronder een vrijwillig medewerker van Blauwe Maan. Het zijn confronterende vragen, zoals ‘wat is er gebeurd?’ en ‘waarom zei je geen nee?’ De directe vragen zorgen ervoor dat het lastige onderwerp makkelijker bespreekbaar wordt. In tegenstellig tot het programma biedt Blauwe Maan ook hulp aan dierbaren van het slachtoffer. Er zijn discussiegroepen waar meerdere mensen samen komen of er is de mogelijkheid om een 1-op-1 gesprek te voeren.

Aflevering terugkijken

De aflevering is terug te zien op NPO3 gemist en duurt 22 minuten. https://www.npo3.nl/ik-durf-het-bijna-niet-te-vragen/02-04-2019/BV_101391019

 

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747