Persbericht: Forse stijging aantal cliënten.

  20 februari 2019

—————————-  PERSBERICHT ——————————-

 

BLAUWE MAAN ZIET FORSE STIJGING AANTAL CLIËNTEN

Tilburg – In 2018 meldden zich bij Blauwe Maan (hulp na onvrijwillige seks en misbruik) minstens twee keer zoveel slachtoffers dan het jaar ervoor. Dat is heel goed nieuws. Tegelijkertijd echter, is het een teken aan de wand en meer nog, reden voor alarmbellen.

Meer dan het dubbele aantal cliënten ten opzichte van 2017 hebben zich vorig jaar bij Blauwe Maan gemeld voor individuele of groepshulpverlening. Met de (nieuwe) chathulp op de website werd een nog grotere groep mensen bereikt. Een forse stijging, die deels te maken heeft met het feit dat Blauwe Maan haar werkgebied heeft uitgebreid. Voorheen uitsluitend voor Tilburgers, maar sinds medio 2018 kunnen slachtoffers uit de hele regio Midden-Brabant er terecht.

Ellen Roskes, directeur Blauwe Maan: “Dat hebben we geweten! Mede door de voortdurende media-aandacht rond #MeToo en diverse misbruikschandalen, durven blijkbaar steeds meer mensen hun ervaringen te delen en om hulp te vragen. Een enorme stap vooruit, maar we zijn er nog lang niet. Gezien de landelijke cijfers, dat 33% van de vrouwen en 8% van de mannen te maken heeft gehad met seksueel geweld, zijn de cliënten die zich bij ons melden slechts het topje van de ijsberg. In sommige gemeenten is het aantal meldingen dermate laag, dat er hier alarmbellen afgaan.”

Veel werk aan de winkel

Nog maar weinig slachtoffers durven met hun verhaal naar buiten te komen of zich te melden bij de lokale loketten en sociale teams. Bovendien is ook onder hulpverleners het taboe nog groot en heerst er vaak (handelings)verlegenheid om seksueel misbruik bespreekbaar te maken. Roskes:

“We zijn het taboe nog niet voorbij. Er is nog veel werk aan de winkel op het gebied van preventie, signalering en gespecialiseerde hulp bij de verwerking van het misbruik. Blauwe Maan wil daarom bijdragen aan het doorbreken van het taboe. Daarbij willen we een handreiking bieden aan andere professionals, om de problematiek beter bespreekbaar te maken.”

 

Meer weten? www.blauwemaan.nl

 

————————-  EINDE PERSBERICHT —————————-

 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie graag contact opnemen

met E. Roskes, 06 301 418 57.

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism
maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747