Vrouwelijke pedofielen: “Een groot black number”

Vorige week in de media het bericht over een zedenzaak, waarbij een 52-jarige vrouw is gearresteerd omdat zij zeker zeven meisjes, tussen de één en zes jaar oud, seksueel zou hebben misbruikt. Opmerkelijk wel. Over mannelijke pedofielen wordt immers vaak bericht in de media, over vrouwelijke pedofielen hoor en lees je zelden iets.

Dat komt allereerst simpelweg doordat er minder vrouwelijke pedofielen zijn – volgens forensisch behandelcentrum De Waag bestaat ongeveer 5% van alle pedofielen in Nederland uit vrouwen. Zij fantaseren en dromen over seks met (kleine) kinderen en sommigen vergrijpen zich er ook aan. In dat laatste geval spreken we van pedoseksuelen. Het ervaren van seksuele gevoelens voor minderjarigen is niet strafbaar, het verrichten van (pedo)seksuele handelingen uiteraard wel.

Ons moreel beeld
Forensisch seksuoloog Sara*: “Vrouwelijke pedofielen bestaan – ze kunnen net zo goed pedofiele neigingen hebben of misbruik plegen – maar het blijkt een groot ‘black number’. Het idee dat een vrouw in staat is om seksueel geweld te plegen strookt niet met ons moreel beeld, zeker niet als dit tegenover kinderen en tieners is. Bovendien heerst er nog altijd een groot taboe op mannen die naar de politie te stappen. De angst om niet serieus genomen te worden, de schaamte, het speelt nog altijd.”
Psychiater Frank van Ree: “De vrouwelijke pedofiel valt minder op. Een man met een kind op schoot is meteen verdacht, terwijl er bij een vrouw minder raar wordt opgekeken. Een vrouw die haar kinderen niet knuffelt en streelt is eerder abnormaal dan normaal, daarom komen vrouwelijke pedofielen er makkelijker mee weg”.

Evi: “Ik ben toch geen vies oud mannetje!
Het merendeel van de vrouwen (en mannen) met pedofiele gevoelens echter, wíl helemaal geen strafbare feiten plegen. Zo ook Evi, die dit jaar ‘uit de kast kwam’ en haar verhaal deed in diverse media: “Als pedofiel val je al buiten de norm, maar als vrouw zéker. Toen ik me realiseerde dat ik die gevoelens had, wist ik dan ook niet wat ik ermee aan moest. Ik dacht, ik ben toch geen vies oud mannetje! Ik zou ook nooit een kind misbruiken. Wel heb ik soms bepaalde fantasieën en daar heb ik jarenlang mee gestruggled. Maar nu het is onderdeel van mijn identiteit en heb ik het geaccepteerd.”

Stop It Now!
Over gedachten en fantasieën kun je geen controle uitoefenen. Daarom is het belangrijk dat een ongezonde seksuele drang niet verder afglijdt of overgaat in effectief misbruik. Ervaar jij seksuele gevoelens voor minderjarigen? Of vermoed je dergelijke gevoelens bij jouw partner of iemand in je omgeving? Neem dan contact op met ‘Stop It Now!’, onderdeel van Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), via gratis hulplijn 0800-2666436 voor een vertrouwelijk en anoniem gesprek.

Bronnen: www.ad.nl, www.linda.nl, www.trouw.nl, www.pzc.nl, www.rtlnieuws.nl en www.stopitnow.nl

Blauwe Maan

Wilhelminapark 55
5041 ED Tilburg

 

Tel:  013 – 584 16 94 (secretariaat)
E-mail: info@blauwemaan.nl

Werkgebied

Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en West Brabant ism maatschappelijk werk

DonerenIBAN: NL59 INGB 0004425747